Još jedan

I Rudo Vidović napustio HDZ 1990

Vijesti / Flash | 08. 05. 2014. u 07:01 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Donedavni zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Rudo Vidović te još dvije općinske organizacije HDZ-a 1990. napustili su u srijedu stranku zbog odluke vodstva da ne ide s drugim hrvatskim strankama na izbore u BiH.

Dvadeset članova Općinskog odbora HDZ-a 1990. Viteza, među kojima je i Vidović dostavili su stranačkome čelništvu i medijima odluku kojom podnose ostavke na sve dužnosti te napuštaju HDZ 1990. Vidović je nedavno podnio ostavku na mjesto zamjenika predsjednika stranke. Identičnu odluku donio je i član Predsjedništva HDZ-a 1990. Roman Jurić te svi dužnosnici ove stranke iz Bihaća te kompletni općinski odbor stranke.

U pojašnjenju iz Općinskog odbora Bihaća navodi se da je razlog za takvu odluku neslaganje oko pristupa i postupaka vezanih za dogovaranje zajedničkog nastupa za opće izbore 2014. u okviru Hrvatskog narodnog sabora (HNS), kršenja statuta i vođenja "nedemokratske politike od strane najvišeg rukovodstva HDZ-a 1990." te po njihovim navodima neovlaštenog zaključivanja sporazuma o integriranju s bivšom Novom hrvatskom inicijativom.

Predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž odbio je optužbe bivših dužnosnika da će ova stranka nakon predstojećih izbora stupiti u vlast bez većinske potpore hrvatskih birača kao i da radi na razbijanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, nadstranačkog tijela zaduženog za oblikovanje zajedničke hrvatske politike u BiH.

Pojasnio da je ova stranka otvorena za razgovore oko mogućeg prijedloga jednoga kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH kao i zajednički nastup u nekoliko županija u Federaciji BiH i Republici Srpskoj gdje su Hrvati u apsolutnoj manjini.

S druge strane, Županijski odbor HDZ1990 Soli Tuzla izrazio je ''bezrezervnu podršku aktualnom vodstvu HDZ1990, predvođeno predsjednikom Martinom Ragužem''.

-Smatramo da odluke, koje su donesene na zadnjoj i predzadnjoj sjednici Predsjedništva HDZ 1990, vode ka jačanju, izgradnji suvremene i europski orijentiranje stranke, koja predstavlja vrlo kvalitetnu i kredibilnu alternativu među hrvatskim biračkim tijelom u BiH. Stranke koja je u istovremeno dovoljno i demokratska i hrvatska ali i bosanskohercegovačka i koja je otvorena za sve dobronamjerne i progresivne ljude kojima je dosta da borave u „živom blatu“ bosansko-hercegovačke zbilje i da budu žrtve korupcije, organiziranog kriminala, nepotizma i sustavne pljačke, navodi se u priopćenju.

Tuzlanski odbora stranke navodi kako podržava ''briljantnu odluku stranačkih rukovodnih tijela kojom je odlučeno da HDZ1990 samostalno izađe na izbore, jer se samo na takav način može postići da birači imaju kvalitetnu alternativu i mogućnost izbora''.

Kopirati
Drag cursor here to close