Susret u Kini

I Putina brinu Albanci

Vijesti / Flash | 15. 05. 2017. u 06:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarali su u Pekingu o prijetećim izjavama političkih predstavnika Albanaca na Balkanu i pokušajima da se kreira "velika Albanija", ocijenivši da takva retorika predstavlja potencijal za sukobe, pišu Večernje novosti.

Putin i Vučić su na svečanoj večeri, koju je priredio kineski predsjednik Xi Jinping, razgovarali o političkoj situaciji u regiji, prenijela je Srna.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Večernje novosti pišu kako su Vučić i Putin izrazili zabrinutost zbog sve učestalijih prijetećih izjava političkih predstavnika Albanaca na Balkanu.

Istodobno, ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je kako Beograd očekuje oštra i jasna reagiranja međunarodne zajednice, prije svega EU, na teritorijalne pretenzije i prijetnje kosovskih Albanaca.

Ocijenio je kako prijetnje nekadašnjeg vođe OVK i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja o oduzimanju teritorije Srbije nisu stav pojedinca, već svih predstavnika Albanaca na Kosovu, ali da dodatno zabrinjava izostanak ozbiljnog reagiranja međunarodne zajednice, prije svega EU.

"Očekujemo da prepoznaju opasnost od destabilizacije čitave regije u ovim težnjama k stvaranju 'velike Albanije'. Nije dovoljno reći da je to samo zato što slijede izbori i da to služi kao retorika za dobivanje glasova, već ovo treba zabrinuti svakog tko je dobronamjeran i hoće stabilnost u ovoj regiji", rekao je Stefanović za Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close