Domino

I Perica Jelečević napustio HDZ 1990

Vijesti / Flash | 05. 05. 2014. u 10:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Perica Jelečević, zastupnik u hrvatskom Saboru, napustio je HDZ 1990 optuživši sadašnje vodstvo da po nalogu bošnjačkih stranaka radi na rušenju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) što umanjuje i mogućnost službenog Zagreba da podupre hrvatsku politiku u BiH u njihovim zahtjevima za ravnopravnošću u toj zemlji.

''Ako imamo dvije ili više politika naspram pozicije hrvatskog naroda u BiH a i samog budućeg ustroja BiH kao države, to onda sužava manevarski prostor službenog Zagreba da djeluje, sada kao član EU. Zato je bitno sačuvati HNS, stvarno ga jačati kao instituciju", rekao je Jelečević.

Optužio je aktualno vodstvo HDZ-a 1990 da navodnim zahtjevima za reformom Hrvatskog narodnog sabora ili izbjegavanjem dogovora o zajedničkom nastupu na izborima rade na rušenju ove institucije po nalogu bošnjačkih stranaka.

''Spinovanje o reformi istoga je prodavanje magle i jeftine demagogije za neupućene u procese oko oživljavanja rada i funkcioniranja HNS-a općenito. Mantra o reformi i otvaranju HNS-a je obična platformaška podvala, i njima nije cilj reforma, nadogradnja, jačanje, nego njegovo obesmišljavanje i na koncu dokidanje. To je obični igrokaz za neupućene ili nedovoljno obaviještene ljude ili ventil za pražnjenje vrlo negativnih emocija ili liječenja kompleksa iz ranijih vremena sukobljavanja koja su izrodila mržnju kao apsolutni princip u političkom djelovanju'', rekao je Jelečević za Večenji list.

Po Njegovim riječima, nespremnost na dogovor o zajedničkom nastupu na izborima u listopadu ove godine posebno teško pada u Republici Srpskoj, gdje Hrvati nemaju nikakvih izgleda izabrati zastupnike ako ne nastupe zajednički, dok u Federaciji BiH podjela otvara mogućnost brojnijim Bošnjacima da izaberu hrvatskog člana BiH Predsjedništva te nametnu vlast koju Hrvati nisu na izborima većinski poduprli.

Jelečević je najavio kako će svoj politički angažman isključivo nastaviti kroz institucije Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Podsjećamo, Jelečević je jedan u nizu dužnosnika koji su posljednjih dana napustili HDZ 1990. protiveći se odlukama vodstva stranke o ujedinjenju sa strankom Hrvatski narodni savez.

HDZ 1990 napustili su brojni visoki dužnosnici među kojima su Slaven Raguž, Josip Merdžo, Damir Ljubić, Božo Ljubić te ogranci u Širokom Brijegu i Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close