Conditio sine qua non

HSP AS za novi Izborni zakon: Ova država pripada svima jednako!

Vijesti / Flash | 03. 06. 2017. u 13:38 I.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Novi Izborni zakon jedini može osigurati političku stabilnost i integritet Hrvata u BiH“, poručuju iz Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević BiH.

Kako proteklih mjeseci svjedočimo burnim raspravama i političkim trzavicama vezanim za prijedloge uređenja novog Izbornog zakona BiH, ova je stranka, kao članica Hrvatskog narodnog sabora BiH, podržala iste prijedloge kao ostale hrvatske političke stranke u BiH.

„Tu ni u kojem trenutku nije bila upitno jedinstvo hrvatskog političkog korpusa. Mišljenja smo da novi zakon uopće ne bi trebao izazivati tolike polemike jer je izraz demokracije i višestranačja, jer Hrvatima, kao konstitutivnom narodu, omogućuje da sami biraju svoje političke predstavnike, a ne da im ih netko drugi nameće“, poručuju.

Dodaju kako su, iako svjesni da ovaj zakon neće lako biti usvojen, sumnjičavi u mogućnost dogovora između konstitutivnih naroda u BiH, te da će posredovanje izvana biti neophodno.

„Također, ovaj zakon bi omogućio i nama, kao političkoj stranci, lakše djelovanje, jer ovako se svaki potez, koliko god bio pozitivan, može tumačiti na više načina“, navode starčevićanci.

Smatraju kako neusvajanje novog Izbornog zakona, a samim time nemogućnost uspostavljanja zakonodavne i izvršne vlasti može samo produbiti već postojeće političke i ekonomske probleme koji postoje u BiH.

„Osim toga, vrijeme je da s Hrvatima prizna jednakopravnost i konstitutivnost, kao da je i došlo vrijeme da se prekine dominacija bilo kojeg naroda, jer ova država pripada svima jednako“, poručuju iz HSP dr. Ante Starčević BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close