Radončić

Hrvatskim prijedlogom ugrožen izbor bošnjačkog člana Predsjedništva

Vijesti / Flash | 05. 05. 2017. u 06:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hitnom procedurom izmjena Izbornog zakona BiH nije doveden u pitanje izbor samo člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, već i onog koji se bira iz reda bošnjačkog naroda rekao je izaslanik u Klubu Bošnjaka i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

''Jednom skraćenom procedurom nije dovedeno u pitanje samo hoće li se hrvatski član Predsjedništva birati na neki način da ga biraju Bošnjaci, ima li hrvatski legitimitet, nego čak i za bošnjačkog člana Predsjedništva. Niko ne spominje da se bošnjački član Predsjedništva bira s jednom trećinom glasova i da tako upravlja cijelim korpusom'', rekao je Radončić za Dnevni avaz.

Dodao je kako je rješavanje pitanja izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH ili drugih pozicija vrlo delikatna pozicija, koja traje već godinama.

''Mi smo jedina zemlja u svijetu koja nema drugi izborni krug za člana Predsjedništva i čak nema modus izvanrednih izbora. Previše je važnih pitanja izostavljeno da bismo mogli po jednoj žurnoj proceduri glasovati za ovakav zakon, a ja sam u svoje ime i u ime SBB-a potpisao ono što se zove zaštita vitalnog nacionalnog interesa jer, zaista, mislim da u pojedinim rješenjima, koja su ponuđena, on jeste ugrožen'', naveo je Radončić.

Pred izaslanicima Doma naroda bi se, između ostalog, trebao naći Prijedlog zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za izradu Zakona o ispitivanju porijekla imovine službenika u institucijama BiH. Radončić je rekao da će glasovati za taj zakon.

''Mislim da svaki političar, svaka javna ličnost, svaki biznismen treba podržati svaki zakon koji se tiče ispitivanje porijekla bilo čije pa i njegove imovine. Naravno da ću glasovati za taj zakon'', rekao je Radončić.

Kopirati
Drag cursor here to close