prosvjed protiv Ubera

Hrvatski taksisti blokirali zračne luke

Vijesti / Flash | 28. 07. 2017. u 10:47 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Taksisti U Splitu, Dubrovniku i Zagrebu u petak su ponovno organizirali prosvjed protiv poslovanja Ubera u Hrvatskoj, tražeći da se ukine Uberova aplikacija koja djeluje ilegalno.

Na prilazu zračnim lukama u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu zbog prosvjeda taksista djelomično je blokiran promet. HAK javlja kako se zbog prosvjeda na Jadranskoj magistrali u Dubrovniku, između mjesta Plat i Obod, vozi otežano uz regulaciju prometne policije.

Predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoza Dubrovnik Božo Miletić izjavio je Hini da se sam, bez ikakve organizacije, "zaustavio na cesti dok su ga ostali taksisti slijedili".

"Ovo nije organizirani prosvjed, ovo je osobni prosvjed, zaustavio sam se zbog dvije godine nereagiranja i nepoštivanja zakona. Spontano su se pridružili i drugi vozači. Spreman sam platiti prekršajnu kaznu zbog zaustavljanja", rekao je Miletić naglašavajući kako je to jedini način da izrazi nezadovoljstvo.

Miletić kaže da se u Dubrovniku zaustavilo oko 200 automobila. "Mi ne tražimo da se zakon mijenja, nego da se poštuje. Tražimo da vršitelji usluga imaju bar minimalne tehničke uvjete, kvalifikacije vozača i sl., kao što i taksisti moraju imati, dodao je.

Nekoliko stotina taksista sa šireg splitskog područja nešto iza 9 sati započelo je prosvjed pred zgradom Uprave splitske Zračne luke u Kaštelima, doznaje Hina od pomoćnika direktora Pere Bilasa koji je potvrdio da unatoč tome taksisti nisu blokirali promet jer se sve aktivnosti u zračnoj luci odvijaju normalno.

"Promet se u našoj zračnoj luci normalno odvija. Zamolili smo ih da prosvjeduju, ali da omoguće normalno kretanje zračnom lukom, pogotovo jer je u blizini granični prijelaz. Legitimno je da prosvjeduju", kazao je Bilas.

Prosvjednici ističu kako oni plaćaju koncesije, naknade za stajanje, polažu stručne ispite i sudjeluju na natječajima da bi mogli obavljati taksi djelatnost, dok s druge strane Uber vozi po nižim cijenama, te ne plaća gradovima nikakve namete.

"Nezadovoljni smo radom Uber aplikacije jer nam je obećano prije više od godinu i pol dana da će se ona ugasiti, ali od toga još ništa. Oni voze ilegalno. Mi smo u lipnju i srpnju u 'totalnoj banani' jer imamo 40 posto posla manje. Došle su kolege iz Splita, Trogira, Segeta, Kaštela, svi nam daju podršku", kazao je Stipe Roso iz Udruge kaštelanskih taksista.

Kopirati
Drag cursor here to close