Hrvatski branitelji najavljuju tužbe i prosvjede
Uzavrele strasti
OBJAVA: Subota, 21. prosinca 2013. 11:17
IZVOR: Večernji list
AUTOR: Sa.M.
Šahovnica vojnička čizma
0

Nakon što je federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez svojom posljednjom odlukom obustavio isplate invalidskih naknada za mjesec studeni, uzavrele su strasti među braniteljskom populacijom u tri zapadnohercegovačke općine Ljubuškom, Posušju i Grudama.

Nakon što je federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez svojom posljednjom odlukom obustavio isplate invalidskih naknada za mjesec studeni, uzavrele su strasti među braniteljskom populacijom u tri zapadnohercegovačke općine Ljubuškom, Posušju i Grudama.

Nezadovoljstvo među tom kategorijom ljudi još je i veće spoznajom da je takvu odluku potpisao i federalni ministar financija Ante Krajina. Branitelje ionako nezadovoljne dosadašnjim radom ministra Zukana Heleza i njegovim selektivnim pristupom reviziji braniteljske populacije i njihovih prava, takav potez nije iznenadio.

Prava branitelja

Stoga su o narušavanju svojih prava krenuli u konkretnu akciju. Održali su više sastanaka i upoznali nadležne općinske i županijske institucije o nepravdi koja im se već duže vrijeme čini.

Na posljednjom sastanku održanom u Grudama, predstavnici Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zapadnohercegovačke županije odlučili su povući i konkretne poteze. Na tom sastanku dragovoljci i veterani ogorčeni su što im se čini već duže vrijeme, a sve je kulminiralo najnovijom odlukom o neisplati naknada za invalidnine za mjesec studeni, odlučili su kako će koristiti sva zakonom dopuštena sredstva kako bi zaštitili svoja prava i dostojanstvo, piše Večernji list.

Kako je kazao predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zapadnohercegovačke županije Mario Tica za Večernji list, ako se takva diskriminirajuća odluka žurno ne povuče, uslijedit će tužbe, a za očekivati je da će nezadovoljstvo branitelja imati i druge posljedice.

Branitelji neće prezati ni od blokiranja graničnih prijelaza na najprometnijim cestovnim pravcima prema Federaciji Bosne i Hercegovine, a nisu isključene i neke druge aktivnosti, od prosvjeda na ulicama, pred tijelima važnijih federalnih institucija...

Jača uloga Sabora

Koliko su god nezadovoljni time što im čini federalni ministar već duže vrijeme, braniteljska populacija u tim općinama nije zadovoljna ni radom Odbora za branitelje pri Hrvatskom narodnom saboru.

Složili su se da njegova uloga mora biti veća i snažnija, ali i usmjerena u čast zaštite prava istinske braniteljske populacije kako se ne bi nijednog trenutka dopustilo da se pravi razdor među braniteljima, kao što je očito bio pokušaj posljednjom odlukom ministra Zukana Heleza.