Vučić - Kolinda

Hrvatska manjina u Srbiji: Želimo da se stigma hrvatstva kao nečega negativnog otkloni

Vijesti / Flash | 26. 06. 2017. u 14:01 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Skupštini Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov ohrabrujućima je u ponedjeljak nazvao susret s predsjednicom Hrvatske i njezin boravak u Beogradu na inauguraciji novoga srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

''Mislim da je jako važna poruka što je predsjednica bila na inauguraciji, da je proces normalizacije između dvije države poslije godinu dana ponovno pokrenut. I u tom kontekstu želimo vjerovati porukama koje je Vučić tom prigodom izrekao da će se tenzije smanjiti. To je za nas jako važno da ne bismo živjeli stalno kao obilježeni najveći neprijatelji srbijanskoga društva i da se ta stigma s hrvatstva kao nečega negativnog otkloni'', izjavio je Žigmanov komentirajući posjet hrvatske predsjednice Srbiji.

Dodao je kako je hrvatska manjina susret i razgovore Kolinde Grabar Kitarović i novog predsjednika Srbije doživjela kao olakšanje te je dodao kako se nada da će se s riječi prijeći na djela.

Istaknuvši kako će sljedeća prigoda za nastavak dijaloga na planu normalizacije odnosa Srbije i Hrvatske biti već za nekoliko dana u Dubrovniku, čelnik DSHV-a je naveo da vjeruje da će hrvatska manjina biti uključena u te i buduće razgovore.

Prije sudjelovanja na svečanosti inauguracije, gdje je na poziv Vučića bila gost, Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu sa Žigmanovim i predsjednikom HNV-a Slavenom Bačićem, prenosi Hina.

Predsjednica Hrvatske u Srbiji je boravila i prije točno godinu dana kada je u mjestu Tavankut, na sjeveru Bačke, razgovarala s Vučićem, tada srbijanskim premijerom.

Tada su njih dvoje potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa rješavanju otvorenih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije, a Vučić je obećao i rješavanje konkretnih problema hrvatske manjine.

Vodstvo te zajednice ističe međutim da, osim asfaltiranja dviju ulica u Tavankutu i pozitivnih koraka u osiguravanja udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku, drugih većih pomaka u poboljšanju njihova položaja nije bilo.

Kopirati
Drag cursor here to close