Prodaja oružja

Hrvati na ratu u Siriji zarađuju stotine milijuna eura

Vijesti / Flash | 21. 02. 2017. u 11:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska zarađuje milijune eura na ratu u Siriji, prodajući streljivo i oružje iz jugoslovenskog i ratnog razdoblja devedesetih godina, tvrdi Balkanska istraživačka novinarska mreža (Birn).

U prvih devet mjeseci prošle godine, službeni Zagreb prodao je streljivo, mine i raketne bacače u vrijednosti od 83 milijuna eura (88 milijuna dolara).

Video-snimci i fotografije koje su se pojavile iz Sirije pružaju uvjerljive dokaze o prisustvu streljiva i oružja hrvatske proizvodnje u toj državi, prenosi Srna.

Malo poznati podaci UN pokazuju da je od prosinca 2012. godine i početka rata u Siriji, Hrvatska izvezla oružje i streljivo u vrijednosti od 126 milijuna eura (134 milijuna dolara) Saudijskoj Arabiji i 44 milijuna eura Jordanu.

Hrvatska je ukupno isporučila više od 6.000 tona streljiva za ručno i lako oružje, koja je, vjerojatno, podrazumijevala metke, minobacačke projektile, rakete, granate, i to samo "Zalivskom kraljevstvu" /Saudijskoj Arabiji/.

Kako otkriva istraživanje, između 2012. i 2014. godine, Hrvatska je odobrila izvozne licence vrijedne 302 milijuna eura (322 milijuna dolara) Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i za četiri ključna dobavljača sirijske opozicije.

Hrvatska je jedna od prvih zemalja koja je isporučila oružje sirijskim pobunjenicima, oslobađajući se na taj način zaliha strljiva tijekom zime 2012. godine.

Oprema je usmjerena preko Jordana, a plaćena iz Saudijske Arabije, uz koordinaciju CIA, i to duž puta kojim je, od tada, iz srednje i istočne Europe prenošeno oružje u ukupnoj vrijednosti većoj od milijardu eura (1,65 milijardi dolara).

Od trenutka kada su prve isporuke razotkrivene, Hrvatska je uložila maksimalne napore kako detalji ove trgovine ne bi dospjeli u medije, pa je došlo do uklanjanja ključnih informacija /poput konačnog odredišta/ iz službenih izvještaja.

Podaci UN o trgovini otkrivaju da je Hrvatska izvezla više od 2.600 tona starog streljiva /koje je Hrvatska vojska proglasila viškom/ moderno opremljenoj vojsci Saudijske Arabije između veljače i rujna prošle godine.

UN podaci o trgovini pokazuju da je prije 2012. godine, Hrvatska izvezla manje od milijun eura streljiva godišnje. 

Kopirati
Drag cursor here to close