najzlupotrebljivija droga

Hrvati ''gotive'' marihuanu

Vijesti / Flash | 26. 06. 2017. u 15:24 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković izjavio je u ponedjeljak da je marihuana droga koja se u Hrvatskoj najčešće zlorabi, prodaje i plijeni.

"Droga koja se najčešće zloupotrebljava, najčešće konzumira, najčešće prodaje i najčešće plijeni su produkti kanabisa, bilo da se radi o marihuani ili smoli", rekao je Petković na konferenciji za novinare povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, prenos Hina.

U Hrvatskoj se 70 posto svih policijskih zapljena odnosi na marihuanu, što je slično rezultatima u Europi, a na narko tržištu zarada od te vrste droge čini oko 38 posto od ukupne količine novca.

Petković napominje da se razlika između Hrvatske i Europe vidi kod uporabe stimulansa, jer se u Hrvatskoj zbog ekonomske situacije više koriste jeftiniji stimulansi - amfetamini i ecstazy.

"Središnji dio Europe više konzumira amfetamine, metamfetamine i ecstazy, a zapadni dio Europe kao stimulans češće konzumira kokain", kazao je.

Petković je izvijestio da je u Hrvatskoj lani bilo 11.105 zapljena svih vrsta droga, što je porast za 24,5 posto u odnosu na 2015. godinu, kada ih je bilo 8.921. Prošle godine zaplijenjeno je i 11 novih psihoaktivnih tvari u obliku biljnih mješavina, praha, kristala i tableta.

Upozorivši na opasnosti novih psihoaktivnih tvari, istaknuo je problem zlouporabe droga putem "skrivenog weba" - istraživanje provedeno prije dvije godine pokazalo je da se 90 posto trgovine na "skrivenom webu" odnosi na trgovinu drogama, prenosi Hina.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin kazala je kako je lani prosječna dob prvog korištenja kanabinoida bila 16,3 godine, dok je u 2015. to bilo sa 16,5 godina. Od prvog uzimanja droga do dolaska na liječenje obično prođe šest godina.

Upozorila je kako je u zadnjih pet godina proizvedeno više od 70 posto novih psihoaktivnih tvari, od čega 60 posto novih droga otpada na sintetske katione i sintetske kanabinoide. Posebno lošim drži što su istraživanja pokazala da je Hrvatska iznad prosjeka EU-a po upotrebi marihuane i novih droga među mladima.

Kopirati
Drag cursor here to close