Klub izaslanika

Hrvati dostavili u proceduru prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH

Vijesti / Flash | 28. 04. 2017. u 12:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je u parlamentarnu proceduru dostavio Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Predloženim izmjenama i dopunama regulira se izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, implementira se Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine U-23/14 tj. izbor izaslanika u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, te Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine U-9/09 koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Prema dostupnim informacijama, HNS je fokus stavio na dvije oblasti - izbor dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije, te izbor izaslanika u federalni Dom naroda.

Kada je riječ o izboru dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije, HNS predlaže model koji unutar Federacije BiH definira tri izborna područja A, B i C. U izborno područje A se ubrajaju sve općine u kojima prema podacima sa popisa stanovništva 2013. živi 2/3 ili više bošnjačkog naroda.

U izborno područje B se ubrajaju sve općine u kojima prema podacima sa popisa stanovništva 2013. živi 2/3 ili više hrvatskog naroda. Sve ostale općine (u kojima niti Bošnjaci niti Hrvati ne čine 2/3 stanovništva) se ubrajaju u izborno područje C.

Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH bio bi izabran kandidat koji je među bošnjačkim kandidatima osvojio najveći broj glasova unutar Federacije BiH uz uvjet da je u području A+C osvojio veći broj svojih glasova nego u području B+C.

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH pak bio bi izabran kandidat koji je među hrvatskim kandidatima osvojio najveći broj glasova unutar Federacije BiH uz uvjet da je u području B+C osvojio veći broj svojih glasova nego u području A+C.

Naravno, u Izbornom zakonu ne bi se spominjala nacionalnost kandidata, pa bi se na taj način formalno ispoštovala presuda Međunarodnog suda za ljudska prava u poznatom slučaju „Sejdić i Finci“. Dakle, svi bi se mogli kandidirati, ali u stvarnosti u izbornom području A uvijek bi pobijedio Bošnjak a Hrvat u izbornom području B.

Prema ovom prijedlogu, Željko Komšić iz DF-a, koji je najavio ponovnu kandidaturu za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, mogao bi biti izabran samo u slučaju da osvoji najveći broj glasova u izbornom području B, dakle u općinama s većinskim hrvatskim stanovništvom.

Kada je riječ o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, HNS predlaže da se svakom konstitutivnom narodu i ostalim u svakom kantonu dodijeli točno onoliko glasova koliki je udio stanovnika konstitutivnih naroda i ostalih u nekoj županiji, prema ukupnom broju stanovnika tog naroda u Federaciji BiH.

Time bi došlo do promjene u broju izaslanika iz svake županije te bi se riješio problem da neka županija u kojem je primjerice broj Hrvata minimalan (Goražde) daje isti broj hrvatskih izaslanika kao i županija u kojima su Hrvati većina (Široki Brijeg).

Kopirati
Drag cursor here to close