Reagiranje

HRS upozorava: Hrvatska šutnja na pogrešnoj adresi

Vijesti / Flash | 26. 04. 2017. u 09:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada pojedine ogorčene grupacije i osobe govore o 'hrvatskoj šutnji' na napade iz Banja Luke i Sarajeva, potrebno je ogorčenje adresirati. HRS je dio HNS-a, prema tome nije istina da nitko iz HNS-a nije reagirao i makar pokušao u granicama svojih mogućnosti pokrenuti stvari s mrtve točke'', navodi se u priopćenju za javnost navodeći kako se ovih dana redaju dušobrižnici koji govore o šutnji prema problemima Hrvata u RS-u.

''Još 2014. HRS smo pisali što hrvatskim zastupnicima u RS-u i na razini BiH, HNS-u, što biskupu Komarici, kako od kontinuirane dijagnoze stanja i apeliranja nema ništa. Hrvati imaju svoje legitimne predstavnike u institucijama RS-a, kao i u institucijama države. Na isti način kao što se dogovaraju oko kadrovskih imenovanja po državnim agencijama i upravnim odborima, neka se inzistira na reformama s kojima bi se u potpunosti ostvarila ravnopravnost svih u ovom entitetu. Predložili smo i još uvijek predlažemo model raspodjele ključnih funkcija u RS-u po modelu FBiH; izmjenu načina izbora članova Vijeća naroda RS-a (isti bi se morali birati izjašnjavanjem vijećnika naroda i ostalih, a ne nametanjem većine, a izabrani su u općinska vijeća RS-a), kao i kopiranje modela odlučivanja kao što je u Domu Naroda FBiH. Također, izmjenama Zakona o Vladi RS-a, Zakona o lokalnoj samoupravi, te Zakonom o područjima općina i gradova u RS-u, ne samo Hrvati, nego i drugi konstitutivni narodi i oni koji se ne izjašnjavaju tako bi imali zakonski osigurana prava'', navodi HRS.

Stranka dodaje kako je sve ove prijedloge smo uputili i 2016., kao i početkom ove godine na HNS i svim legitimnim hrvatskim zastupnicima i u RS-u i na razini države.

''HRS tu nema svoje zastupnike, ali je dio HNS-a. Dakle nije istina da se HNS oglušio. Svi ovi, uključujući i biskupa Komaricu, koji govore o 'ostavljenosti' pozivamo da ili imenom i prezimenom prozovu stranke i ljude koji ne rade svoj posao, ili jednostavno da ne spominju grupne institucije bez detaljne provjere. Čulo se ovih dana kako nitko nije reagirao na ispade i laži Bakira Izetbegovića i zastupnika SDA izrečene na obljetnicama osnutka Armije BiH, posebice prigodom obljetnice 3. i 7. Korpusa ABiH u Travniku, gdje je Izetbegović spominjao 'udruženog agresora' i 'osloboditeljstku ABiH koja nije počinila niti jedan zločin, te koja je primorala HVO na prekidanje partnerstva sa VRS-om'. Na tribini u Travniku 11.04. predsjednik HRS-a Slaven Raguž je otvoreno reagirao na ove neistine'', priopćeno je.

Također, zadnje u nizu ovih dana, govori se o pravima branitelja, nametnutim zakonima naslijeđenim iz platformaške ere, te neuravnoteženosti pravnog sustava kada je u pitanju pravosudno tretiranje zapovjednika HVO-a i zapovjednika i pripadnika ABiH.

''Nakon izbora 2014.g., HRS je kao prvi korak u radu nove vlasti zatražio upućivanje apelacije Ustavnom sudu po pitanju ne samo nametnutog zakona o braniteljima, nego o svih 311 zakonskih rješenja nametnutih preglasavanjem od strane platformaške vlasti. Na sjednici Predsjedništva HNS-a 20.03. HRS je izričito tražio da predsjednik Federacije, kao i klubovima zastupnika hrvatskih stranaka u zakonodavnim institucijama, upute Apelaciju Ustavnom sudu po pitanju nametnutog zakona o braniteljima, kao i po pitanju diskriminatorskog odnosa pravosuđa kada je HVO u pitanju (HVO se tretira većinom po zakonu iz 2003., ABiH po zakonu iz SFRJ)'', navodi HRS.

Dodaje se kako je od Odjela za branitelje zatraženo da se uradi registar optuženih branitelja koji su u socijalno egzistencijalnim problemima, kako bi im se na neki način osigurala pomoć, te se zatražilo da se Odjel aktivno uključi u kazneno gonjenje zapovjednika ABiH pri pravosuđu u RH.

''Ove zahtjeve smo ponovili i pri susretu sa g. Andrejom Plenkovićem, kao i na sjednici Predsjedništva održanoj 18.04. Dakle, branitelji nisu zaboravljeni od HNS-a. HRS govori za sebe, druge stranke neka govore za sebe, ali kao dio HNS-a svaki napad na ovu instituciju doživljavamo kao i napad na sebe. Sljedeći put kada se radile dijagnoze, kada se bude politički lešinarilo nad problemima Hrvata u RS-u, branitelja i drugih socijalno ugroženih kategorija, neka se pitanja upute poimenice zastupnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti iz svih stranaka. Tražite da se podnesu računi za (ne)učinjeno, bez generaliziranja. Šaljite prava pitanja na prave adrese, pa možda sljedeći put ne izaberete opet iste'', navodi HRS.

Kopirati
Drag cursor here to close