Dijele se kartoni

Hoće li pasti Vijeće ministara?

Vijesti / Flash | 22. 07. 2017. u 06:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je izvjesnije da će Vijeće ministara BiH u srijedu dobiti "žuti karton" od zastupnika u Zastupničkom domu BiH jer će njihov izvještaj o radu za prošlu godinu najvjerojatnije biti odbačen, pišu Nezavisne novine navodeći kako su zastupnici već duže vrijeme nezadovoljni radom Vijeća ministara BiH.

Ne kritizira rad izvršne vlasti u BiH samo opozicija, nego i pozicija velikim dijelom. Stoga će u srijedu, sasvim je izgledno, biti pokrenuta inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vijeću ministara BiH.

Damir Bećirović (DF) kaže da novu većinu u BiH vidi u koaliciji SBB-a, HDZ-a BiH i SNSD-a, te da je to jedino moguće ako netko hoće BiH izaći na "zelenu granu".

"Koliki će biti njihov domet, to je sad već drugo pitanje, ali to je jedina moguća koalicija u ovome trenutku", kazao je Bećirović. Rekao je kako je u ponedjeljak sjednica Predsjedništva DF-a, te da će se sastati predsjednici DF-a i SDP-a BiH i odlučiti kako će se ponašati na sjednici Zastupničkog doma BiH, koja je zakazana za 26. srpnja.

Ističe da će vjerojatno biti upućena inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vijeću ministara, odnosno nepovjerenje predsjedavajućem Denisu Zvizdiću. Upitan da kaže kako će to izvesti, ako smjena neće proći u Domu naroda BiH jer tamo nema dovoljno ruku, Bećirović je rekao: "Tko to kaže? Ima dovoljno, ruku bit će, ako bude nove koalicije, što je potpuno izvjesno".

Međutim, Bećirovićeve kolege nisu htjele nagađati o novoj koaliciji, tvrdeći da treba prvo čekati što će se dogoditi na sjednici.

Nikola Lovrinović, šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu BiH, kaže da ne očekuje ništa spektakularno na sjednici.

"Nemam informaciju o zahtjevu za smjenu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, nemam ni informaciju o formiranju neke nove većine u BiH. Jedino što očekujem da usvojimo izvješće o radu Vijeća ministara BiH", rekao je Lovrinović.

Zastupnik Saša Magazinović (SDP BiH), ističe da će Zastupnički dom u srijedu odbiti izvještaj Vijeća ministara BiH jer je razina frustracija zastupnika dostigla vrhunac.

"To će biti 'žuti karton' Vijeću ministara BiH i mislim da bi onda sami trebali podnijeti ostavku, a ako to ne učine, svakako slijedi inicijativa za njihovu smjenu", kazao je Magazinović. Rekao je kako SDP svakako neće ući u vlast do izbora, te da ne želi nagađati o novim relacijama SBB - SNSD - HDZ BiH.

Zastupnica Dušanka Majkić (SNSD ističe kako postoji mnogo argumenata da ode ovo Vijeće ministara BiH.

"Ukoliko bude izglasano nepovjerenje Vijeću ministara, onda je na političkim strankama da sjednu i dogovore se kako dalje", kaže Majkić. Tvrdi da ukoliko ostane ovako, BiH neće dobiti kandidatski status ni u drugom kvartalu ove godine.

Senad Šepić, zastupnik Nezavisnog bloka, ističe da očekuje konstruktivnu raspravu u parlamentu, ali da ovakvo Vijeće ministara i njihov nerad ne može imati podršku Nezavisnog bloka.

Amir Fazlić, šef Kluba zastupnika SDA, nije želio Nezavisnim novinama davati procijene što će se dogoditi na sjednici, te smatra da je Vijeće ministara dobro radilo.

Kopirati
Drag cursor here to close