Prijava

Hoće li Europa Dodika kazniti zbog medija?

Vijesti / Flash | 24. 01. 2017. u 06:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upozorenje o selektivnoj zabrani pristupa pojedinih medija Palati Republike Srpske objavljeno je na Platformi za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara Vijeća Europe.

Kako je priopćeno iz organizacije BH novinari, upozorenje će biti upućeno dužnosnicima Vijeća Europe u dalju proceduru, a slučaj diskriminacije medijskih kuća u BiH ovoj instituciji prijavile su, na zahtjev Udruženja/udruge BH novinari, Asocijacija europskih novinara, Europska federacija novinara i Index on Censorship.

U tekstu se navodi kako je ekipi televizije N1 onemogućeno izvještavanje s press-konferencije Milorada Dodika u Banja Luci te da je ta medijska kuća skinuta s mailing-liste Dodikova ureda za odnose s javnošću. Navodi se i kako je agenciji Beta te BN televiziji također onemogućeno izvještavati a aktivnostima predsjednika Srpske.

Podsjećamo, veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH, u intervjuu za Bljesak.info rekao je kako je posebno zabrinut kada je riječ o situaciji u RS i to tamošnjim javnim emiterom RTRS-om.

''Ne bih rekao da su vijesti koje oni objavljuju su nepristrane. Čak se izvještavaju na način da navode na pogrešne zaključke. Primjerice na dan kada je cijela zemlja, uključujući i RS, uključujući i podršku vlade RS-a, koja je bila vrlo aktivna korisna i pružala podršku, dobila odgovor na aplikaciju za članstvo, oni jedva da su izvijestili o tome. Sva priča bila je oko referenduma i lokalnih izbora. Mislim da je to izvještavanje koje navodi na pogrešne zaključke i jako sam zabrinut'', rekao je Wigemark.

Dodao je kako će ovo pitanje više isticati u razgovoru s vlastima širom zemlje.

''Mislim da je ovo pitanje mnogo važnije od nacionalnih pitanja. Tako se navode građani na pogrešne zaključke'', rekao je tada europski dužnosnik za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close