Opet

Hoće li BiH postati kao Mostar: SDA i HDZ bez dogovora o Izbornom zakonu

Vijesti / Flash | 08. 03. 2017. u 15:08 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delegacije dviju koalicijskih stranaka - Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH na sastanku u Sarajevu razgovarale su o aktualnoj političkoj situaciji u državi i suradnji stranaka u rješavanju postojećih problema.

U vezi s izmjenama Izbornog zakona u BiH predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da nisu približili stavove te da su o tome kratko razgovarali.

Ponovili stavove

"Dotaknuli smo se teme, ponovili smo stare stavove, dakle nismo približili stavove i o tome će se raspravljati u narednim danima. Mi želimo implementirati presudu Sejdić-Finci i rješavati takozvano hrvatsko pitanje. HDZ to vidi malo drugačije i smatra da je to ne moguće sada, ulaziti u ustavne promjene", kaže Izetbegović, dodajući da se suradnja stranki nikad ne prekida, te da se uvijek razgovara.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović, nakon sastanka, novinarima je kazao da su govorili o europskoj perspektivi i o tome kako je u što kraćem roku "otvoriti".

''Mi zajedno trebamo sjediti i ove godine dobiti kandidatski status, za to imaju svi preduvjeti '', rekao je Čović, te naglasio važnost razvijanja dobrih odnosa sa susjednim državama, prenosi Fena.

Stav HDZ-a je jasan

"Nadamo se da će se europska perspektiva u skorijem vremenu otvoriti. Vidjeli ste komentare iz Bruxellesa, kako oni vide BiH. Svako od tih ljudi na jedan korektan način procjenjuje situaciju u BiH. Zato smo uvjereni da ove godine trebamo aktivirati kandidatski status. Sa predstavnicima Srbije i Hrvatske moramo otvoriti mnoga bitna pitanja. Stvoriti odnos jednakosti sva tri naroda. Također, žurno provesti sve ono što smo zapisali u našim agendama", poručio je Čović.

Još je kazao da se SDA i HDZ moraju dogovoriti o nizu pitanja, te trenutne odnose dvije stranke nazvao "pristojnim".

"Bojim se da će opozicijske stranke koristiti ovo vrijeme da potiču nove krize, jer mi do sada nismo pokazali da imamo uvjerljivu parlamentarnu većinu. Mi smo partnerima iz SDA dali naše viđenje Izbornog zakona BiH. Oko toga imamo vrlo jasan stav. Danas se nismo pretjerano bavili time, ali smo prošli niz pitanja. Današnji odnos dvije stranke je pristojan, ali daleko od onoga šta treba BiH", kaže Čović u izjavi koju prenosi N1.

Najavljeno je da će HDZ sutra imati sastanak s trećim koalicijskim partnerom, Savezom za bolju budućnost (SBB) BiH.

Inače, Izetbegović je naveo kako je ovo bio još jedan u nizu sastanaka na poziv HDZ-a te da je to bio pokušaj povratka stabilnosti BiH, snažno djelovanje na očuvanju mira, raspršivanju tenzija, integracija BiH u EU i NATO.

''Razgovarano je o tome kako ubrzati implementaciju Reformske agende, da što prije predamo odgovore na upitnik EU, integritati BiH u NATO. Zainteresirani smo i jedni i drugi da se ubrza izgradnja cestovne infrastrukture'', naveo je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close