Od početka godine

HNŽ: Od početka godine ceste odnijele 15 života

Vijesti / Crna Kronika | 22. 05. 2017. u 10:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Hercegovačko-neretvanske županije na prometnicama je od početka godine život izgubilo 15 osoba. Najsmrtonosniji mjesec je svibanj u kojemu je u prometnim nesrećama bilo pet smrtno stradalih.

Većina poginulih život je izgubila na području Mostara, te se mahom radi o mladim osobama. Osim poginulih, zabilježen je i veliki broj teže i lakše ozlijeđenih osoba.

Statistika od 15 poginulih osoba je zabrinjavajuća budući da su u čitavoj prošloj godini na prometnicama u ovoj županiji smrtno stradale 22 osobe.

Tijekom 2016. godine na području HNŽ-a dogodilo se 2.325 prometnih nesreća, a od čega je 20 prometnih nesreća s poginulim osobama, te 661 nezgoda s ozlijeđenim osobama.

U tim nesrećama 22 osobe su poginule, 135 osoba je ozlijeđeno teže, a 893 osobe lakše.

''Najčešći uzroci prometnih nesreća su neprilagođena brzina uvjetima vožnje na cesti. Zbog neprilagođene brzine, dogodilo se 656 prometnih nesreća ili 28,2 posto od broja svih registriranih nesreća u 2016. godini'', rekao je ranije za Bljesak.info glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić, navodeći da je drugi glavni uzrok prometnih nesreća alkohol.

''Vožnja pod utjecajem alkohola je drugi najčešći uzrok prometnih nesreća, a zbog utjecaja alkohola su se dogodile 93 prometne nesreće ili 4 posto od broja svih registriranih prometnih nesreća u 2016. godini'', rekao je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close