Žive u komunizmu

HKZ Troplet: U BiH se još uvijek slave bivši zločinački režimi

Vijesti / Flash | 23. 08. 2017. u 09:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska kulturna zajednica (HKZ) Troplet oglasila se priopćenjem za javnost u kojem navodi kako se 23. kolovoza u Europi obilježava Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, no da to nije tako u BiH.

Navode kako se u BiH još uvijek slave bivši zločinački režimi.

"Ovdje još uvijek dobar dio ljudi, a posebno jedan dio postojećih političkih elita mentalno živi u komunizmu, veličaju totalitarnu komunističku ideologiju te slave i hvale taj zločinački režim i njegove vođe", stoji u priopćenju.

Iz HKZ-a Troplet podsjećaju kako je Parlamentarna skupština Vijeća Europe Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. proglasila 23. kolovoza za "Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima" te pozvala parlamente i vlade svih država članica EU i država kandidatkinja za EU na usvajanje i provedbu te Rezolucije.

Također, sve te države imaju obvezu provesti Rezoluciju o mjerama za demontiranje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima kao i Rezoluciju o neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima.

U priopćenju se navodi kako HKZ Troplet već godinama upozorava domaću i svjetsku javnost kako BiH nije ništa ozbiljno poduzela sa svrhom ispunjavanja zahtjeva navedenih rezolucija, što predstavlja ozbiljnu prepreku pridruživanju i ulasku u Europsku uniju.

Iz HKZ-a Troplet pozivaju sve političke stranke, osobe iz javnog i političkog života, a posebno članove skupština i parlamenata županija i entiteta te Parlamentarne skupštine BiH da donesu odgovarajuće propise kojima će ispuniti zahtjeve spomenutih europskih rezolucija.

Kopirati
Drag cursor here to close