Pitanje Srba u HNŽ

Hercegovački SDA optužuje HDZ: Mi smo za jednakopravnost

Vijesti / Politika | 04. 09. 2017. u 06:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Cjelokupnu javnost i predstavnike međunarodnih institucija u BiH dužni smo izvještiti da se predstavnici SDA na svim razinama, počevši od potpredsjednice (Federacije BiH Melike) Mahmutbegović do kluba Bošnjaka u Skupštini HNŽ javno zalažu, djeluju, donose i usuglašavaju prijedloge i odluke za jednakopravnost svih naroda, bez razlike koji narod je u kojem dijelu BiH ugrožen i diskriminiran'', navodi se u priopćenju za javnost Županijski odbor Hercegovačko-neretvanske županije u reagiranju na okrugli stol ''Nekonstitutivnost Srba u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog''.

SDA navodi kako je ova rasprava ''na površinu izbacila višegodišnju kontinuiranu pretenziju HDZ BiH da pojedine županije, prvenstveno HNŽ, pretvori u područje podređeno interesima samo jednog naroda u kojem važe pravila koja odgovaraju samo jednom, a diskriminira sve druge narode''.

''Naime, već 17 godina u ovoj županiji se ne primjenjuje odluka Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti svih naroda u BiH, a 15 godina gotovo identična odluka nekadašnjeg visokog predstavnika Paddy Ashdowna. Barijera za jednakost Srba u HNŽ je HDZ BIH, konkretno u ovom slučaju je premijer Nevenko Herceg, koji ne želi pripremljeni prijedlog amandmana na Ustav HNŽ, koji su usuglasili i predložili klubovi zastupnika Srba i Bošnjaka u Skupštini HNŽ, a koji se odnose na konstitutivnost naroda i ravnopravnu upotrebu jezika i pisama na prostoru HNŽ, delegirati na sjednicu Vlade HNŽ, kao i zastupnici HDZ BIH u Skupštini HNŽ koji se odbijaju o istom izjasniti'', navodi se u priopćenju.

SDA navodi kako se kompleksnost i važnost HNŽ HDZ-u BiH ogleda se i u činjenici ''da strateško partnerstvo HDZ-SNSD očigledno ovdje ne vrijedi ili Dodik ima drugačije aršine prema Srbima u dolini Neretve spram onih u RS-u''.

''Jednakopravnost za koju se Čović zdušno zalaže u ostatku FBiH ne primjenjuje se na županiju koji je izgleda puno važniji HDZ-u BiH od preostalih. Europske vrijednosti čije je Čović samoproglašeni nositelj ne vrijede samo u onom dijelu gdje predsjednik HDZ BiH ima svoj 'dom' i u kojem još uvijek obilježava godišnjice Herceg-Bosne'', navodi se i dodaje kako će SDA se ''na svakom pedlju BiH boriti za jednakopravnost svih naroda, kako Srba u HNŽ, tako i Hrvata i Bošnjaka u RS, kao i ostalih naroda bez izuzetka''.

''Kako bi sve i dokazali, javno pozivamo HDZ BiH (premijera Hercega) da na prvoj narednoj sjednici Vlada HNŽ utvrdi mišljenje na predložene Amandmane, kako bi Skupština HNŽ na prvoj narednoj sjednici iste usvojila i tako Srbe u ovoj županiji učinimo konstitutivnim po svim osnovama, a ne samo formalnim'', navodi SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close