Potvrdilo Ministarstvo

Helikopter OS BiH i 15 vojnika gase požar kod Ljubinja

Vijesti / Flash | 17. 07. 2017. u 16:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je požar na području općine Ljubinje uzeo maha i nakon što su lokalni organi iscrpili sve mogućnosti i resurse za stavljanje istog pod kontrolu, zatražena je pomoć od Oružanih snaga BiH i njihov angažman na ugroženim područjima i najugroženijim točkama u okolici sela Pustipusi i Obzir.

Nakon podnošenja zahtjeva od strane Općine Ljubinje, te nakon provedenih potrebnih procedura vezanih za angažman i upotrebu resursa OS BiH u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa i nesreća, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo odluku kojom se odobrava angažman OS BiH na gašenju požara u općinii Ljubinje.

''Predsjedništvo BiH ovlastilo je Ministricu obrane BiH da u skladu sa njenim ovlastima i primjenjujući predviđene procedure naredi angažiranje resursa OS BiH izda zapovijed za angažiranje helikoptera OS BiH za gašenje požara iz zraka, te da odobri angažiranje 15 pripadnika OS BiH sa pripadajućom opremom (naprtnjače i terenska motorna vozila) za pomoć u gašenju požara na terenu zajedno sa pripadnicima civilne zaštite općine Ljubinje i drugim sudionicima u gašenju požara na ovom lokalitetu'', istaknuto je iz Ministarstva obrane BiH.

Bljesak.info doznaje kako je helikopter stigao u Ljubinje oko 18.15 sati, te kako je odmah počeo sa akcijom gašenja, a pripadnici OS BiH na terenu su se priključili pripadnicima lokalne civilne zaštite i stanovništu akciji gašenja požara na ugroženim područjima.

Kako javlja reporter Bljeska s požarišta, trenutno gori na oko sedam kilometara od Ljubinja, a vatra se spustila do same magistralne ceste Ljubinje-Trebinje.

''Za sada je spriječeno sirenje vatre na drugu stranu magistralne ceste prema Trebinju, a na terenu su vatrogasci iz Ljubinja, Trebinja i Gacka...'', javlja naš reporter.

U Ljubinju su na požarištima angažirani deminerski timovi Uprave civilne zaštite RS-a zbog mogućnosti da se vatra proširila na područja za koje se sumnja da su pod minama.

Iz Uprave civilne zaštite RS-a su priopćili da su njihovi predstavnici u kontaktu s načelnikom općine Ljubinje i tamošnjom službom civilne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close