Smjena Ilije Lasića

HDZ: Neka Županijski sud u Mostaru preuzme odgovornost za sigurnosno stanje

Vijesti / Politika | 31. 08. 2017. u 13:31 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko – neretvanske županije održao je sjednicu čija je ključna točka bila presuda vezana za postupak imenovanja ravnatelja policije HNŽ.

''Županijski odbor HDZ-a BiH želi poštovati odluke sudskih tijela te se u ovom slučaju mora istaknuti kako je riječ o politički diktiranoj presudi. Naime, prema članku 19. Zakona o unutarnjim poslovima HNŽ-a Neovisno povjerenstvo upravlja procesom izbora, imenovanja i smjene Ravnatelja policije. Nakon provedenog natječaja i odabira kandidata, u ovom slučaju, Povjerenstvo je poslalo prijedlog, preko resornog ministra, Vladi HNŽ-a. Međutim, na sjednici Vlade se nikada nije raspravljalo o tom pitanju'', stoji u priopćenju ŽO HDZ BiH HNŽ.

Nakon niza bezuspješnog stavljanja točke o imenovanju ravnatelja policije na dnevni red, 15. rujna 2014. godine sazvana je sjednica Vlade s jednom točkom dnevnog reda (imenovanje ravnatelja policije) koji je prethodno usuglašen, međutim zbog nedostatka kvoruma, odnosno nedolaska ministara iz SDP-a i SDA nije bila ni moguća rasprava.

''Budući da Neovisno povjerenstvo nije dobilo povratnu informaciju od Vlade HNŽ-a, imenovali su predloženog kandidata posebnom odlukom, a odluka Neovisnog povjerenstva je obvezujuća i konačna prema članku 19. g Zakona o unutarnjim poslovima HNŽ-a. Tim člankom je određeno i da se u slučaju kada se Vlada županije ne složi s predloženim kandidatom, ona mora dostaviti pismeno obrazloženje ministru u kojem će navesti razloge odbijanja i zahtijevati od Neovisnog povjerenstva da ponovno razmotri svoj prijedlog, a povjerenstvo može objašnjenje pobiti i ponovno potvrditi svoj prijedlog'', navodi se dalje u priopćenju HDZ BiH HNŽ.

Ističe se kako je posebno važno naglasiti kako je cijeli postupak izbora nadzirao OHR koji nije utvrdio nikakve nepravilnosti, kako je ta ista institucija donijela amandmane na Zakon o unutarnjim poslovima HNŽ-a te bi se iz tih razloga i OHR trebao aktivno uključiti u rješavanje ovoga slučaja.

''Aktivan rad Vlade i Skupštine HNŽ-a uz suradnju s OHR –om i Vijećem za implementaciju mira nužan je zbog skrbi o sigurnosti građana i imovine, osiguranja javnog reda i mira čime bi se izbjegle situacije slične onima koje su bile viđene prije posljednjeg imenovanja ravnatelja policije HNŽ-a. Od Vlade HNŽ-a zahtijevamo da poduzmu sve relevantne radnje u postupku revizije kako bi se osigurao kontinuitet djelovanja ravnateljstva policije sa ciljem očuvanja razine sigurnosti. Sagledavši cjelokupnu sigurnosnu situaciju kako u Bosni i Hercegovini tako i u Europi, trenutak donošenja sudske odluke, a imajući na umu i sastav sudskog vijeća, bez ijednog Hrvata, a na priziv Bošnjaka, pozivamo Županijski sud u Mostaru da preuzme odgovornost za sigurnosno stanje u županiji koje nastaje donošenjem ovakve presude. Ovime smatramo da se Županijski sud stavio u političke svrhe“, stav je ŽO HDZ-a BiH.

Podsjetimo, sredinom lipnja Županijski sud u Mostaru donio je drugostupanjsku presudu po žalbi bivšeg ravnatelja policije Amira Begića o načinu izbora policijskog ravnatelja u HNŽ, prema kojoj je sadašnji ravnatelj policije Ilija Lasić nezakonito izabran na to mjesto. Riječ je o odluci koja je u potpunosti preinačena u odnosu na onu koju je nekoliko mjeseci ranije donio Općinski sud u Mostaru, po kojoj je Ilija Lasić legalno izabran na mjesto ravnatelja policije HN županije.

Riječ je o jednoj od najbrže donesenih presuda u povijesti rada Županijskog suda u Mostaru. Inače se na stajalište tog suda po određenoj žalbi čeka i do tri godine, dok je odluka po žalbi Amira Begića stigla za svega nekoliko mjeseci. Na brzinu donošenja te odluke nedavno se u intervjuu za Večernji list osvrnuo i ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Slađan Bevanda izjavivši kako bi volio da je naše pravosuđe u svim slučajevima brzo i učinkovito.

U presudi koja je stigla u Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ navodi se kako Vlada HNŽ mora nastaviti provedbu procedure izbora ravnatelja policije HNŽ-a. Budući da ni prilikom imenovanja Lasića na to mjesto nije bilo dovoljno političke volje od određenih stranki koje participiraju u Vladi HNŽ-a da se to pitanje riješi, a iz istih razloga HNŽ godinama nema Policijski odbor, upitno je kada će policija u HNŽ-u dobiti novog ravnatelja.

Ovakva situacija stanovnike HNŽvraća u 2014. godinu kada se u veljači najbolje pokazalo koji su nedostaci i do čega može dovesti prazno mjesto ravnatelja policije u HNŽ-u. U samo jednom danu zapaljene su zgrade županijske Vlade, Gradske uprave Mostar, HDZ-a BiH i SDA, na ulicama je vladalo bezakonje, a u stanovništvo se uvukao strah. O koliko se ozbiljnoj situaciji radilo, najbolje govori podatak kako je nakon višemjesečne nemogućnosti dogovora, v. d. ravnatelja policije izabran samo dan nakon nereda u Mostaru. 

Kopirati
Drag cursor here to close