Za dom spremni

HBK: Pozdrav staviti na referendum; Die Zeit: Kler otvoreno suosjeća s ustašama

Vijesti / Flash | 29. 08. 2015. u 08:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić izjavio je u petak da ne može obrazlagati osobne stavove dvojice biskupa koji su svojim potpisom na peticiju podržali prijedlog da se u hrvatske Oružane snage uvede pozdrav "Za dom spremni", ali je naglasio da to ne čine u ime svoje biskupije već u osobno ime.

U izjavi zadarskog nadbiskupa Puljića kaže se da ''predstavljati i voditi razne inicijative u demokratskom društvu način je izražavanja slobode mišljenja. Oni pak koji takvoj inicijativi dadnu svoj pristanak i svoj potpis podržavaju ono što pokretači ideje obrazlažu i svojim potpisom pokazuju da živimo u ozračju demokratskog društva u kojem se može pisati i potpisivati bez straha da će zbog toga netko poći na 'obavijesni razgovor'' ili završiti na sudu i u zatvoru".

No, svi koji potpisuju i podržavaju takve inicijative, moraju biti spremni odgovarati svima koji opravdano traže obrazloženje i argumente takvih prijedloga. Ne bih stoga mogao obrazlagati osobne stavove dvojice biskupa koji su svojim potpisom na tu peticiju izrazili svoje očitovanje o tom prijedlogu. Naravno, takvim potpisom to ne čini ni biskup u ime svoje biskupije, ni profesor u ime fakulteta, ni redovnik u ime svoje redovničke zajednice, ni akademik u ime Akademije, već u svoje osobno ime, stoji u izjavi predsjednika HBK-a.

Ostajući na demokratskoj razini, imao bih prijedlog s obzirom na ovu i slične teme o kojima se nerijetko traži očitovanje putem peticije ili referenduma. Pogotovu kad se radi o dvoznačnim i nedovoljno definiranim pojmovima koji najčešće izazivaju napetosti i prijepore. Ili pak ako ideje i prijedlozi daju široku mogućnost manipulacije ljudskim osjećajima, vrijednostima ili tome slično. A čini se da pozdrav "Za dom spremni" ulazi u to područje dvoznačnosti i nejasnoće, navodi Puljić.

"Smatram, stoga, kako bi bilo korisno i svrsishodno o određenom predmetu, koji u danom trenutku zaokuplja javnost, prirediti prigodan skup ljudi od struke koji će dati svoje stručne i znanstvene priloge. A nakon toga, temeljem zaključaka s toga skupa eventualno poduzeti očitovanje putem potpisa ili referenduma. U protivnom, postoji opasnost da se neku zanimljivu inicijativu 'privatizira', a ona može imati obilježja šireg, općeg interesa, pa je šteta ako nema znanstvenu i stručnu podlogu. Pogotovu ako nosi 'političku' ili neku drugu etiketu, što je onda izlaže još većoj pogibelji i mogućnosti manipuliranja, navijanja i stvaranja nepotrebnih napetosti i društvenog raslojavanja, umjesto konstruktivnih rasprava, razgovora, dogovora i zaključaka'', kaže se u izjavi predsjednika HBK-a Želimira Puljića.

Inicijativu da se "Za dom spremni", koji je bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, uvede kao službeni pozdrav Oružanih snaga potpisali su sisački biskup Vlado Košić i zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, te nekoliko katoličkih svećenika i redovnika.

Njemački Die Zeit naglašava kako je pozdrav Za Dom spremni zapravo ustaški pozdrav, a ustaše su bile saveznici Hitlerove Njemačke. Za dom spremni postao je službeni pozdrav kada je Hrvatska pristupila fašističkoj Italiji i nacionalsocijalističkoj Njemačkoj.

"Mnogi od dostojanstvenika otvoreno suosjećaju s ustašama", tvrdi Die Zeit koji naglašava da je Kolinda Grabar Kitarović odbacila takvu inicijativu te podsjeća na fašističke izgrede na sportskim terenima. Spominju se i kazne međunarodne nogometne asocijacije a zbog fašističkih obilježja na utakmicama.

"Hrvatska je od 2009. godine članica NATO-a, a od 2013. godine članica je EU", zaključuje na kraju Die Zeit.

Podsjetimo, Iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović su u utorak neslužbeno poručili kako je takva inicijativa "neozbiljna, neprihvatljiva i na razini provokacije", te da ne zaslužuje službeno očitovanje, dok je hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je danas da poslušaju govore pokojnog predsjednika Tuđmana.

"Ja bih ih pozvao da poslušaju govor predsjednika Tuđmana na jednom od skupova 90-tih, kad se osnivao HDZ, što je mislio o tome i ulozi Hrvata u partizanskom pokretu, i što to znači za hrvatsko nacionalno biće. Neka se vrate tamo, to vrijedi i za vodstvo HDZ-a i sve one koji žele Hrvatsku vratiti natrag u mrak. Pred nama je velika odgovornost da Hrvatska nastavi naprijed staloženim, normalnim putem. Stvari idu na bolje i to nekima u Hrvatskoj očito smeta", izjavio je premijer Milanović.

Kopirati
Drag cursor here to close