40 godina malo

Haško tužiteljstvo žalbom traži doživotnu kaznu za Radovana Karadžića

Vijesti / Flash | 13. 01. 2017. u 17:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Haško tužiteljstvo zatražilo je žalbom doživotnu kaznu zatvora za Radovana Karadžića koji je u ožujku 2015. osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici i zločin protiv čovječnosti u BiH, piše Tanjug.

Žalba od 89 stranica podnijeta je drugostupanjskom vijeću Tribunala početkom prosinca, dok Karadžićeva žalba koja je nedavno objavljena ima 233 stranice. Haško tužiteljstvo u žalbi obrazlaže zašto smatra da Karadžić zaslužuje doživotni zatvor, tvrdeći da kazna od 40 godina nije srazmjerna težini njegove kaznene odgovornosti.

"Karadžićeva kaznena odgovornost je bez presedana i zahtjeva srazmjerno kažnjavanje. Sankcija koju mu je izreklo prvostupanjsko sudsko vijeće je očigledno neadekvatna, nedovoljno obrazložena i predstavlja zloupotrebu diskrecijskih ovlasti", navodi se u podnesku tužiteljstva.

Žalbom se traži da Karadžić bude proglašen krivim za genocid, a također se tvrdi da su utvrđeni zločini posljedica zajedničkog zločinačkog pothvata, te da su Karadžić i ostali pripadnici zajedničkog zločinačkog pothvata imali genocidne namjere.

"Karadžićeva vodeća uloga u zločinima počinjenim širom BiH ga izdvajaju kao najozbiljnijeg počinitelja osuđenog pred Haškim tribunalom do sada", navodi se u žalbi. Karadžić i haški tužioci imaju rok da do 15. ožujka ulože odgovore na žalbe suprotne strane, a usmeno izlaganje žalbi bi trebalo biti održano na proljeće 2018. godine, a konačne presude se očekuju godinu dana kasnije.

Kopirati
Drag cursor here to close