Prilikom demonstracija

Hamburg pod opsadom: Ozlijeđeno preko stotinu policajaca, privode se prosvjednici

Vijesti / Flash | 07. 07. 2017. u 12:30 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prosvjedima koji su danas nastavili antiglobalisti u Hamburgu, gdje se održava summit lidera G20, ozlijeđeno je 111 policajaca, dok je 29 prosvjednika zadržano u pritvoru.

Reuters navodi da su antikapitalistički sudionici prosvjeda zapalili automobile, barikade i kante za smeće.

Prema navodima policije, sudionici prosvjeda su probušili gume na automobilu koji pripada kanadskoj delegaciji koja je došla na summit i razbili prozore veleposlanika Mongolije.

Glasnogovornik policije rekao je da je samo mala grupa krajnjih ljevičara ili anarhista umiješana u nasilje, a da je većina od oko 100.000 prosvjednika mirno prosvjedovala.

Sukob policije i prosvjednika

Kako je prethodno objavljeno, sudionici su na patrolna policijska vozila bacili molotovljeve koktele.

"U tijeku je operacija protiv nasilnih pojedinaca koji su bacili molotovljeve koktele i otvorili vatru na patrolna policijska kola u blizini okruga Altona u Hamburgu", napisala je njemačka savezna policija na Twitteru, prenosi AFP.

U četvrtak uvečer došlo je do sukoba policije s prosvjednicima na prosvjeda antiglobalista, a uoči početka dvodnevnog samita G20 u Hamburgu, na kojem sudjeluju službenici najrazvijenijih industrijskih zemalja svijeta.

Ekstremni ljevičarski aktivisti gađali su policajce bocama, pirotehnikom i drugim predmetima, a tom prilikom povrijeđeno je 76 policajaca, priopćili su njemački dužnosnici, prenosi Tanjug.

 

Melania Trump zbog protesta primorana otkazati planirane aktivnosti

Američka prva dama Melania Trump je onemogućena da sudjeluje planiranim aktivnostima tijekom samita G20 u Hamburgu, prenosi CNN.

Melania Trump prati svog supruga Trumpa kao i supruge i muževi ostalih lidera država članica grupe G20, tijekom velikog zasjedanja. Za njih je organizator predvidio čitav niz događaja, ali je danas Melania spriječena zbog žestokih prosvjeda u njemačkom gradu.

''Policija u Hamburgu nam nije mogla dati suglasnost da krenemo'', rekla je Stephania Grisham, tajnica za medije prve dame. Melania je danas, trebala ići na krstarenje rijekom i u obilazak centra za borbu protiv klimatskih promjena.

Hamburg idealan grad za održavanje ovakvog summita

Za tisuću krajnjih ljevičara koji su uzrkovali krš i lom na ulicama Hamburga, njemačka kancelarka nije mogla izabrati bolju lokaciju za summit, piše Reuters.

Gusto naseljen, urbani okoliš omogućuje im da se lako rasprše i sakriju, a grad je pun simbola bogatstva koje oni preziru, od 800 milijuna dolara vrijedne koncertne dvorane Elbphilharmonie do brodogradilišta u kojima se grade luksuzne jahte, piše Vijesti.rtl.hr.

"Naš je cilj probiti se u plavi i na kraju u crvenu zonu", kazao je Christian Blank iz protuglobalizacijskog pokreta Attack.

Skupina "Block G20 - Obojite Crvenu zonu" je ranije objavila da će sve učiniti kako bi poremetila održavanje summita.

Kopirati
Drag cursor here to close