Šta sad?

Haag odbio reviziju: Bakir nije država

Vijesti / Flash | 09. 03. 2017. u 13:33 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Pismo koje su dobili članovi Predsjedništva BiH je uputio Philippe Couvreur, pisar Međunarodnog suda pravde u Haagu.

"Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. veljače 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom 'Aplikacija za reviziju Presude od 26. veljače 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)', potvrđeno je iz Predsjedništva BiH.

Opet se poigrali zemljom

U obrazloženju se navodi da je razlog taj što nije bilo suglasnosti tri člana Predsjedništva BiH prilikom imenovanja Sakiba Softića da bude na čelu revizije.

Istovremeno, uskraćivanje prava Softiću da govori u ime BiH pred Međunarodnim sudom pravde vjerojatno znači da će Sud odbaciti i sam zahtjev za reviziju presude, budući da je je prihvaćanje agenta preduvjet za eventualni sudski proces.

Odluku iz Haaga komentirali su danas u Mostaru čelnici SBB-a i HDZ-a BiH, Fahrudin Radončić i Dragan Čović.

"Mi smo danas gdje smo bili na početku. Procjena u odgovoru je da ne mogu prihvatiti da se ne mogu zbog toga što institucije države. Žao mi je što smo s opet poigrali Bosnom i Hercegovinom i što je došlo do ovakve situacije. Mislim da smo oslabili ugled BiH kada je u pitanju međunarodna institucija“, kazao je Čović nakon sastanaka s Radončićem te dodao kako je siguran da će nakon ovoga biti puno tiskovnih konferencija, posebice predstavnika srpskoga naroda ''koji će tu vijest nastojati koristit u neke druge svrhe''.

Radončić tužan

Lider SBB-a rekao je kak je "kao Bošnjak uistinu tužan da je takav odgovor došao''.

''Mogu poručiti svojim prijateljima Srbima da nema razloga za likovanje i ukoliko su bili protiv revizije da su praktično time priznali raniju presudu da je genocid počinjen i ja ih pozivam da BiH kao i mnoge druge zemlje usvoje deklaraciju o tome kada su već branili presudu. Što se tiče gospodina Izetbegovića, koji nas je na skupu '50 odgovornih ličnosti' uvjeravao kako ima sve pravne argumente, očekujem da obrazloži Bošnjacima i žrtvama zašto je on i njegov tim imao pogrešnu procjenu i izvuče zaključak o svojoj poziciji“, kazao je u Mostaru Fahrudin Radončić.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić nije želio komentirati odluku iz Haaga.

''Sudske presude ne komentiram'', rekao je Novalić.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je također na isto pitanje ogovorila da je Sud u Haagu dao obrazloženje, da nije proslijeđen usuglašeni zahtjev institucija BiH za reviziju presude.

Suljagić optužuje Čovića za propast revizije

Emir Suljagić, iz Građanskog saveza rekao je kako je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu "povijensi šamar povlađivanja politici HDZ-a BiH od SDA".

"Odluka je odbijena iz tehničkih razloga jer Predsjedništvo BiH nije moglo da je donese. Red je da građane BiH podsjetimo da Predsjedništvo BiH nije moglo da donese odluku, ne zbog Mladena Ivanića već zbog Dragana Čovića. Njegova suzdržanost bila je nož u leđa državi i žrtvama agresije na BiH", rekao je Suljagić.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović pozdravio je odluku Međunarodnog suda pravde u Haagu.

''Odluka suda da zahtjev za pokretanje revizije nisu donijela nadležna tijela, uime BiH kao države, bila je jedino moguće rješenje sa stanoviša poštivanja prava, ali i legitimiteta i legaliteta institucija BiH'', tvrdi Čubrilović.

Smatra da je od samog početka ''bilo jasno da se radi o privatnom zahtjevu za reviziju presude, donesenom izvan institucija sistema, što je dovelo do kompliciranja i pogoršavanja političkih odnosa u BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close