Gradonačelnici traže ukidanje županija
Podnošenje zahtjeva
OBJAVA: Ponedjeljak, 20. ožujka 2017. 19:19
IZVOR: Fena
AUTOR: Sa.M.
Gradonačelnici traže ukidanje županija
4

Gradonačelnik Imamović i načelnici četiri općine TK-a za ukidanje županija

Gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović, te načelnici općina Gračanica Nusret Helić, Gradačaca Edis Dervišagić, Živinica Samir Kamenjaković i Kalesija Sead Džafić, stava su da je potrebno ukidanje županija, odnosno izvršne, zakonodavne i sudske županijske vlasti.

To je zaključeno na današnjem sastanku u Gradskoj upravi Grada Tuzla, a spomenuti načelnici općina zajedno s gradonačelnikom Tuzle u obraćanju novinarima poslali zajedničku poruku, da su u kampanji za izmjene Ustava FBiH, koja bi trebala u sljedećem razdoblju rezultirati i inicijativom za ukidanje županija, a koja bi u konačnici, na jesen, trebala biti upućena Federalnom parlamentu.

Oni predlažu da se zakonodavna, izvršna i sudska vlast županija ukinu, da se nadležnosti podijele između Federacije, gradova i općina, a da županije ostanu kao teritorije, odnosno da imaju svoje predstavnike na federalnom nivou.

''Unutar FBiH imamo 10 država koje imaju zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, potroše ogromne novce, imamo 11 premijera, 142 ministra, 142 tajnika ministarstava, na stotine zastupnika i savjetnika, to ne može izdržati ekonomija ove zemlje'', izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, dodavši da gradovi i općine FBiH zbog županija primaju samo 8,5 posto od PDV-a i drugih prihoda, dok u RS-u općine prime 24,5 posto sredstava.

Načelnik Općine Gračanica Nusret Helić ističe da bi se ukidanjem županija proračun općina povećao za tri puta, što znači ekonomsko jačanje, i velike uštede, tvrdeći da je snaga s kojom raspolažu načelnici, garancija da se može doći do službene inicijative, koja bi trebala u sljedećem razdoblju ići prema Federalnom parlamentu.

Inicijativu o ukidanju županija, čiji je autor gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, podržao je i načelnik općine Kalesija Sead Džafić, koji je na proteklim lokalnim izborima dobio povjerenje građana kao neovisni kandidat, a on tvrdi da je obavio razgovor s ostalim nezavisnim načelnicima općina u FBiH, te da očekuje njihovu podršku.

Gradonačelnik Tuzle i načelnici Gračanice, Gradačca i Živinica kadrovi su SDP-a, tvrde da očekuju podršku ostalih kolega načelnika ove političke opcije, a pozivaju sve ostale načelnike i gradonačelnike FBiH, bez obzira na političku pripadnost, da se pridruže ovoj inicijativi.

Komentari (4)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Brtovic Tatarski
prije 187 dan.
Gradonačelnici   :D   :D   :D pa samo Tuzla lici na grad ovi ostali selendre.....vukojbine   8|
+18
-14
1
FR
Chrome
ja ti
2. ja ti
prije 187 dan.
ide treci puzeci !!!!! al ide treciiii. potvrdila US administracija ..
+28
-10
2
BA
Mozilla
Cinco Kapulica
3. Cinco Kapulica
prije 187 dan.
Apsolutno da treba ukinuti županije jer ih ima previše,najbolje rješenje je napraviti dvije, jednu Hrvatsku i jednu Bošnjačku i mirna Bosna a i Hercegovina.
+29
-9
2
DE
Chrome
kurayusa boy
4. kurayusa boy
prije 187 dan.
Ma odlična ideja ovih SDP-ovih načelnika!Federalizacija i umijesto 14 premijera samo tri,ma svaka vam je namijestu.   :)   :)   :)   :)   :)   :)   :)   :)
+8
-8
0
BA
Chrome