Institucija ombudsmena

Građani se žale na rad organa uprave, (ne)ostvarivanje prava djece, nepostupanje sudova

Vijesti / Flash | 11. 01. 2017. u 13:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH trebala bi odgovoriti na više od 400 pitanja iz svoje nadležnosti, a koja su navedena u Upitniku Europske komisije, koji je naša zemlja dobila 9. prosinca.

Ombudsmen Ljubinko Mitrović je potvrdio da na pripremi odgovora na ta pitanja svakodnevno radi 12 osoba, uključujući i tri ombudsmena.

Najavivši da će u veljači predstaviti specijalni izvještaj o pravima i položaju novinara u BiH, Mitrović je danas u izjavi novinarima u Banja Luci izrazio određenu bojazan u vezi s tim dokumentom.

''Strah me ovog izvještaja, jer želim da bude istinska slika stanja društva, kao i da se vidi što 'obični' ljudi i najviši predstavnici vlasti misle o položaju i pravima novinara, od kojih očekujem i najviše kritika'', dodao je on.

Mitrović je izrazio nezadovoljstvo jer nisu usvojene izmjene zakona o Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH te očekuje da to bude urađeno u prvoj polovini ove godine, kako bi dobili reakreditaciju u statusu 'A'.

Ova institucija je u prošloj godini zaprimila više od 3.000 žalbi građana, a imali su i oko 13.000 dodatnih usmenih obraćanja građana po pitanjima ostvarivanja njihovih prava.

I dalje je najviše žabi zbog nepostupanja sudova, rada organa uprave, značajan broj predmeta se odnosi na (ne)ostvarivanje prava djece, što, kazao je Mitrović, posebno zabrinjava.

Značajan broj predmeta građana se odnosi i na prava radnika, među kojima su i oni koji se odnose na mobing, a povećan je i broj žalbi osuđenika i zatvorenika, za čak 50 posto.

''Urađena je i analiza stanja u odgojno-popravnim ustanovama u BiH, u kojima su smještene maloljetne osobe, a došlo se do frapantnih podataka o uvjetima u kojima oni borave u pojedinim domovima'', rekao je Mitrović ističući da se mora raditi na dodatnom opremanju ovih ustanova i radu s tom djecom.

Kopirati
Drag cursor here to close