Ljudska prava

Građani najviše žalbi podnose protiv sudova

Vijesti / Flash | 19. 05. 2017. u 11:09 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Terenski ured Institucije ombdusmena za ljudska prava BiH u Livnu do 17. svibnja 2017. godine zaprimio je 160 žalbi građana, a najviše žalbi građani podnose protiv sudskih tijela.

Od spomenutog broja žalbi najviše ih se odnosi na sudska tijela 82, zatim tijela uprave 29, pristup informacijama 14, po osnovu povrede prava iz radnih odnosa 7, komunalne usluge 7, policije 6, tužiteljstva 5, imovinsko-pravni odnosi 3, diskriminacija 2, zdravstvo 2, komunalne usluge 5 te po jedna žalba iz oblasti medija i slobode informiranja, prava na mirovinu, vladina i ministarska imenovanja, obrazovanje te osobe s invaliditetom.

Načini okončanja predmeta utvrđeni su Zakonom o Ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Pravilima postupanja, a na osnovu statističkih pokazatelja iz prethodnih godina evidentno je da značajan broj predmeta bude završen nakon intervencije Ombudsmana tijekom trajanja postupka gdje žalitelji ostvare svoja prava, bez posebnih mjera i preporuka.

Iz Institucije ombudsmana napominju da uz podršku Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, ombudsmani organiziraju svakog prvog utorka u mjesecu uredovne dane u općinama Drvar i Bosansko Grahovo, u Glamoču drugog utorak u mjesecu, te Kupresu i Tomislavgradu prve srijede u mjesecu.

Time je građanima tih općina omogućeno da na brži i jednostavniji način podnesu žalbe ombudsmanima za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close