Tapkanje u mjestu

Grad koji više nije grad: Život u Mostaru gori nego 1945. godine

Vijesti / Flash | 05. 12. 2016. u 08:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nepostojanja gradskog vijeća grada Mostara nema novih investicija, gradnje, otežano je funkcioniranje javnih poduzeća, a razgovori ključnih stranaka SDA i HDZ-a o rješenju pitanja izbora u Mostaru su utihnuli nekoliko mjeseci i nema najava da će se voditi u skorije vrijeme.

Građani Mostara su na dan lokalnih izbora u ostatku BiH, 2. listopada, "mršavom" dvojkom ocijenili kvalitetu života i situaciju u gradu, koji je prije osam godina imao posljednje izbore.

Izbori za vijećnike nisu raspisani jer još nije provedena odluka Ustavnog suda BiH kojom su neustavnim proglašene odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na ovaj grad, pišu Nezavisne novine.

"Nemamo gradonačelnika jer ga bira vijeće kojem je istekao mandat 2012. godine i od tada postojeći gradonačelnik nije legitiman. Pitanje je koji je karakter odluka koje donosi. Ključne stvari se ne mogu donijeti. Život u Mostaru je gori nego 1945. godine jer je od tada funkcionirao kao grad u sociološkom smislu, a danas je mehanički sklop zajednica i izgubio je sve što karakterizira grad. Sve više ljudi prevrće po kantama za smeće, na ivici gladi", kaže Slavo Kukić, doktor socioloških znanosti i profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Smatra da su po pitanju izbora teorijski moguća dva scenarija. "Prvi je da visoki predstavnik u BiH iskoristi bonske ovlasti i raspiše izbore u Mostaru, ali ne vidim da to može učiniti zbog izostajanja konsenzusa u Vijeću za implementaciju mira. Drugi je pesimističan jer ni HDZ BiH ni SDA nemaju razlog mijenjati status quo u kojem imaju apsolutne ovlasti u gospodarenju gradskim proračunom", rekao je Kukić.

Grad Mostar ima proračun zahvaljujući izmjenama Zakona o proračunima u FBiH u Parlamentu FBiH, kojim proračun grada Mostara i odluku o njegovom izvršenju donosi gradonačelnik, uz suglasnost načelnika za financije.

Marin Bago, predsjednik Udruge za unapređenje kvaliteta življenja "Futura" Mostar, ističe da građani Mostara i ne razumiju što gube nepostojanjem gradskog vijeća i zato se ne dešavaju prigovori i protesti.

"Mostar ima proračun od čak 57 milijuna KM i imaju više primjedaba kako da se to potroši. Ide za zelene površine, održavanje čistoće, ali kad prođete kroz grad vidite da to baš ne funkcionira. Mostar je vlasnik zračne luke sa koje ne lete avioni u usporedbi s Tuzlom", kaže Bago i dodaje da uredno ide sve vezano za proračun, ali prilike koje se gube su strašne, a Mostar stagnira.

"S druge strane, imamo fenomen da nema gradskog vijeća, politike, strategije razvoja, a nikad više turista nije bilo u gradu", rekao je Bago.

Iz Vijeća mladih grada Mostara naglašavaju da generacije mladih nisu imale priliku glasati, te da bez gradskog vijeća nema komisija kroz koje bi se radilo na rješavanju problema i mladih, za koje još nema strategije.

Dušan Golo, predsjedavajući Koordinacionog odbora Udruženja Srba u Mostaru, ističe da za 15 dana treba da se donese proračun za iduću godinu, isti kao za ovu, i da se pokušavaju izboriti da budu više uključeni u njegovu realizaciju jer su do sada dobivali milostinju.

"Od 57 milijuna KM proračuna kao srpski narod za naselja sa većinskim srpskim življem smo dobili 105.000 KM i to 70.000 za obnovu srpske pravoslavne crkve i 35.000 KM za asfaltiranje jednog lokalnog puta, koji nije završen jer su sredstva bila nedovoljna", dodao je Golo.

Dragan Čović, lider HDZ BiH, kazao je da bi trebalo da se nastave razgovori sa SDA, koje ne vode nekoliko mjeseci na bilo kojem nivou. "Smatram se krajnje odgovornim kao osoba koja se veže za Mostar, jer tamo i živim, što izbora nije bilo. Naravno, siguran sam da je bilo samo do mene - da bi izbori bili održani još prije četiri godine. Bojim se da su komplicirani odnosi, i to je ono što je i sam predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao. Ima mnogo onoga što se nataložilo pa se nismo uspjeli dogovoriti. Što prije napravimo dogovor za Mostar, bit će nam svima bolje", rekao je Čović.

Salem Marić, predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, kaže, s druge strane, da Čović ne radi ništa da bi se to pitanje riješilo.

"Sigurno da mu ne odgovara i neće ga riješiti dok ne bude u paketu s ostalim pitanjima. Mi tražimo da se Mostar posebno rješava, odvojeno od presude 'Sejdić i Finci' i drugog", dodao je Marić. Kaže da grad ima proračun, ali nema novih investicija jer nema gradskog vijeća koje omogućava gradnju, a bez gradskog vijeća javna poduzeća nemaju nadzorne odbore koji su godinama u tehničkom mandatu.

Aner Žuljević iz SDP-a također smatra da za Mostar ne treba vezati druge teme i treba ga riješiti na nivou razgovora lokalnih organizacija.

Kopirati
Drag cursor here to close