Položeni vijenci

Grabovica: Obilježena 24. godišnjica stradanja hrvatskih civila

Vijesti / Flash | 09. 09. 2017. u 09:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga hrvatskih stradalnika “Grabovica ’93” obilježila je u subotu 24. godišnjicu stradanja hrvatskih civila u Grabovici.

Položeni su vijenci na spomeniku civilnim žrtvama Grabovice. Nakon toga je upriličen Put križa do mjesnog groblja, gdje je održana misa za stradale.

''Iz godine u godinu ovo je mjesto postalo simbol stradanja svih Hrvata u BiH. Svih obeshrabrenih i uništenih ljudskih snova i sudbina srušenih u prošlom ratu. Još jedanput podsjećam sve vas nazočne, ali i one koji nisu tu, koji će se putem medija prisjetiti ovoga zločina, da su ovdje u ovom malom mjestu pripadnici tzv. Armije BiH mučki ubili 33 civila, Hrvata. Ovdje su ubijena djeca, starci, žene, najmlađa žrtva imala je četiri godine. Gospodo, možete li zamisliti kakav je mentalni ili ljudski sklop onoga koji je podigao ruku na dijete? Možete li zamisliti kakav je mentalni sklop nalogodavatelja? Možete li zamisliti kakav je mentalni sklop onoga koji sada sakriva i prikriva ovakav zločin? Kroz protekle godine, a poglavito u vremenu obilježavanja obljetnice stradanja stalno upozoravamo da su svi ovi krivci i sada tu, da su stalno prisutni u medijima, da su stalno branjeni od strane institucija i da su jednostavno nedodirljivi'', izjavio je predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika ''Grabovica '93.'' Josip Drežnjak.

Istaknuo je da od nadležnih institucija traže da kazne nalogodavce i počinitelja stravičnog zločina. 

''Također, s velikim žaljenjem i tugom ponavljam da se još 17 žrtava masakra vodi kao nestali. Od nadležnih institucija, institucija pravde tražimo da i nama daju pravdu, da privedu i kazne one koji su počinili ovaj zločin, a ne da nas s malih ekrana gotovo svakodnevno podsjećaju da je pravda za njih nedostižna. Dovoljno je samo iščitati predmetnu dokumentaciju i postupiti po pravici i ništa više. Grabovica je Bosna i Hercegovina, kako graditi budućnost ako nemaš prava, ako si obespravljen? Kako napraviti dom ako ti ga svako malo netko sruši i nastoji te izbrisati? Mi stalno pružamo ruku pomirenja, mira i suživota i želimo da naša djeca žive jedan sretan život ovdje na svojoj rodnoj grudi'', zaključio je Drežnjak u svom obraćanju.

Blagoslov Križnog puta, a kasnije i Svetu misu predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski upravitelj Ratko Perić koji je između ostaloga u propovijedi pozvao nadležne da pomognu obiteljima da dođu do pravde. Jer, kako kaže, u ovom selu je napravljen genocid nad nedužnim ljudima.

"U to vrijeme nisu se vodile nikakve borbe oko ovog sela, i tu je netko došao da sa zemlje izbriše cijelo jedno selo i sve ljude u njemu. A to se skrivalo. Što su i kome bili krivi četverogodišnje dijete ili osamdesetsedmogodišnjak", rekao je između ostalog biskup Perić.

Ponovio je i riječi bivšeg župnika don Ivana Zovke, koji je 2014. godine stao ispred tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovica, zamolivši ga da pomogne da istina izađe na vidjelo, da odgovorni za zločine i odgovorni po zapovjednoj dužnosti odgovaraju, no od tada do danas, rekao je Periš, ništa se nije promijenilo.

Pripadnici Armije RBiH su 8. na 9. rujna 1993. godine ubili 33 civila, te kako je najmlađa Mladenka Zadro imala samo 4 godine, a najstariji Marko Marić 87 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close