Treba više pozornosti

Grabar-Kitarović: EU i NATO izgubili jugoistočnu Europu iz fokusa

Vijesti / Flash | 24. 03. 2017. u 16:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija i NATO u prošlom desetljeću izgubili su usredotočenost na jugoistočnu Europu jer se činilo da su veliki sukobi u tom dijelu Europe riješeni i da je razloga za zabrinutost manje, kazala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na sveučilištu u švedskom Lundu i naglasila da tom području treba veća predanost međunarodne zajednice.

Jugoistočna Europa proživljava puni udar svih velikih sigurnosnih briga s kojima se suočavaju Europska unija i NATO, kazala je hrvatska predsjednica u predavanju profesorima i studentima sveučilišta u Lundu na temu "Jugoistočna Europa – Poligon za dokazivanje europske i euroatlantske odlučnosti i solidarnosti", javila je Hina.

"Ako to kombinirate sa svojstvenom političkom nestabilnošću ovoga područja, djelomično slabim institucijama i gospodarstvima, postaje vrlo očigledno da ove mlade demokracije trebaju jaču predanost Europske unije i NATO-a", dodala je.

Hrvatska predsjednica ponovila je da Hrvatska snažno zagovara ideju proširenja Europske unije i NATO-a na jugoistočnu Europu. Kazala je kako Hrvatska pruža pomoć svima te poštuje suverenu odluku svake države da saveze i partnerstva potraži drugdje, ali ne podupire i ne može tolerirati skrivenu upletenost trećih strana u postupcima odlučivanja.

Rekla je i da se radije koristi političkim terminom "konsolidacija Europe" kada razmišlja o Europskoj uniji i širim euroatlantskim integracijskim procesima.

"Vjerujem da je to širi pojam od 'proširenja EU-a', što se često smatra tehničkim procesom. Kako bi se potpuno konsolidirala Europa i postigla stabilnost, sigurnost i razvoj, u nju se mora uključiti jugoistočnu Europu. Europska unija može povećati broj država članica uključivanjem jugoistočne Europe, ali ona neće biti proširena. Umjesto toga, bit će potpuna i konsolidirana", kazala je Grabar-Kitarović.

Kopirati
Drag cursor here to close