Antonio Guterres

Globalne sile trebaju zaustaviti rat u Siriji

Vijesti / Flash | 29. 12. 2016. u 09:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rat u Siriji postao je "kancer na globalnom nivou", upozorio je novoizabrani generalni tajnik UN-a Antonio Guterres u nadi da će Washington i Moskva prevazići razlike u stavovima i pomoći da se okonča kriza.

''Taj rat je izazvao ne samo stradanja sirijskog naroda, već izaziva i žestoke reakcije koje u nekim slučajevima vode ka terorističkim djelima'', rekao je u srijedu bivši portugalski premijer portugalskoj televiziji SIC, prenosi AFP.

Guterres je sirijski sukob nazvao "globalnom prijetnjom" i poručio da globalne sile moraju odlučiti da okončaju taj sukob što se, kako je zaključio, ne može postići bez vanjske podrške.

Rat u Siriji počeo je 2011. godine kao pobuna protiv predsjednika Bashara al-Assada, ali je ona brzo prerasla u građanski rat nakon što je sirijska vlada počela provoditi brutalne mjere protiv pobunjenika.

U tom ratu ubijeno je više od 310.000 ljudi, a milijuni ljudi su bili primorani napustiti svoje domove.

Od tada je to složeni sukob na više frontova, u koji su uvučene globalne sile kao i policije i džihadisti, pri čemu zapadne sile i neke regionalne države podržavaju pobunjenike, dok Rusija i Iran pružaju podršku Assadovom režimu, navodi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close