Daniel Serwer

Glas iz Amerike: Nikolić treba ostati kući

Vijesti / Flash | 08. 01. 2017. u 07:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko Beograd želi dobre odnose sa Sarajevom, onda definitivno predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić treba ostati kući i ne pomišljati da prisustvuje obilježavanju neustavnog dana RS, kazao je u razgovoru za „Avaz“, Daniel Serwer profesor sa Sveučilišta „John Hopkins“ u Washingtonu .

Dodao je da najavljena posjeta Nikolića našoj državi nažalost ne doprinosi stabilizaciji prilika na Balkanu.

''Balkan trenutno prolazi kroz veoma težak period, ali kao i ostatak svijeta. Ponovo na sceni vidimo oživljavanje etnonacionalizma i opadanje liberalne demokracije naročito u Europi'', istaknuo je Serwer.

Dodao je da smatra da svima trenutno u regiji nedostaje vrlo malo zdravog razuma. Komentirajući nedavne izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama ekstremnih islamskih vojnika koji će se vratiti u BiH iz ratom zahvaćene Sirije i Iraka, Serwer je kazao da nitko ne treba da brine o povratku ekstremista u našu državu, nego vlasti u BiH.

Prema njegovim riječima, Rusija već odavno ne predstavlja faktor stabilnosti u regiji, već obrnuto.

''Srbija je postala previše ovisna o drugorazrednom naoružanju iz Rusije, ali to nije ništa novo na Balkanu '', smatra Serwer.

Serwer je mišljenja da Balkan svakako treba da postane dio NATO saveza, ali da to treba prvenstveno biti odluka građana.

''Šta će se po ovom pitanju dogoditi u narednom periodu odlučit će ljudi, građani svih balkanskih država. Možda najbolji primjer u regiji je Crna Gora koja svima ostalim pokazuje put ka članstvu i na primjeru koje se vidi da taj put nije lagan'', kazao je Serwer.

Dodao je da se nada da će i američki Senat uskoro pozitivno odlučiti po ovom pitanju.

''Ukoliko BiH želi ići u tom smjeru, to treba napraviti donoseći veoma teške odluke, uključujući rješavanje pitanja vojne imovine. Bez te odluke ja ne vidim kako BiH može dalje napredovati'', išljenja je Serwer, dodajući da isto vrijedi i za Kosovo i Srbiju.

Mišljenja je da Rusija svakako može potkopati stabilnost na Balkanu.

''Međutim oni to mogu učini isključivo ukoliko Bošnjaci, Srbi i Kosovari na izborima glasaju za ljude koji će Rusiji omogućiti da to učine. Demokracija i demokrati nisu imuni na greške, to smo vidjeli u prošlosti, a ja to nažalost znam i previše dobro''. zaključio je Serwer za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close