Konačno

Formirano tijelo za nadzor nad provođenjem strategije za borbu protiv terorizma

Vijesti / Flash | 08. 03. 2017. u 14:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o uspostavi tijela za nadzor nad provođenjem Strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma i njom predviđenih akcijskih planova.

U interresorno radno tijelo imenovani su predstavnici državnih ministarstava sigurnosti i obrane, te policijskih i sigurnosnih agencija na državnom nivou, kao i entitetskih ministarstava unutarnjih poslova i Policije Brčko Distrikta BiH, prenosi fena.

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o imenovanju članova Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH, nakon istjecanja mandata dosadašnjem Odboru.

U četvrti saziv Odbora za Rome, na mandat od četiri godine, imenovani su predstavnici nadležnih institucija BiH, entiteta, Brčko Distrikta BiH, županija i romskih udruženja, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Podsjetimo, Akcijski plan za provođenje Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma (2015 – 2020),  usvojen je u listopadu 2016. godine, a baziran je na ideji jedinstvenog i koordiniranog pristupa u provođenju Strategije i jačanja kapaciteta nadležnih institucija na svim razinama u Bosni i Hercegovini za prevenciju i borbu protiv terorizma i s terorizmom povezanih izazova.

Akcijski plan sadrži pregled akcija podijeljenih u sedam ključnih područja: zakonodavstvo; institucionalni kapaciteti; permanentno obrazovanje i praktične provjere sposobnosti; prevencija; zaštita; istrage i odgovor na terorističke incidente. Prva tri naznačena područja smatraju se preduvjetima za provedbu svih akcija u prevenciji i borbi protiv terorizma, dok je cilj provođenje aktivnosti iz četiri preostale oblasti usuglašavanje antiterorističkih mjera s mjerama koje provode zemlje članice EU.

Akcijski plan suusuglasile i odobrile nadležne institucije/agencije na svim razinama u Bosni i Hercegovini. Za njegovo provođenje odgovorno je nadzorno tijelo Vijeća ministara BiH, koje će vršiti redovan monitoring napretka po zacrtanim ciljevima i mjerama.

Kopirati
Drag cursor here to close