Prijedlog zakona

Federacija sređuje Zakon: Tko je dobrovoljac, tko branitelj, tko je mrtav, tko nestao…

Vijesti / Flash | 23. 12. 2016. u 12:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je utvrdila i Parlamentu FBiH, po skraćenom postupku, uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je omogućena provedba presuda Ustavnog suda FBiH broj U-8/13.

Ujedno, ovim je izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN koji je državi Bosni i Hercegovini naložio ukidanje obveze članovima obitelji da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade, ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Brisana je odredba prema kojoj su članovi obitelji nestalog branitelja bili dužni da nestalog branitelja proglase umrlim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije.

Izmjene i dopune definiraju tko se smatra dobrovoljcem, braniteljem, organizatorom otpora i veteranom obrambeno-oslobodilačkog rata, jer su ovi pojmovi presudom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim. Propisani su uvjeti pod kojim se stiče status ratnog i mirnodopskog vojnog invalida.

Date su i definicije obitelji poginulog, umrlog ili nestalog branitelja i obitelji umrlog vojnog invalida.

S 15 na 30 dana je produžen rok za pokretanje postupka nakon nastale promjene i propisana mogućnost dokazivanja činjenica okolnosti stradanja u upravnom postupku.

Dopunjen je član 44. Zakona tako da se, pored vojne dokumentacije, uvjerenje izdaje i na osnovu pravosnažnog rješenja donesenog u skladu s članom 43. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close