Najezda štakora

Federacija ne da novce za deratizaciju Mostara

Vijesti / Flash | 03. 11. 2015. u 07:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar se i dalje bori s problemom najezde štakora. U gradu na Neretvi skoro osam godina nisu izvršene mjere deratizacije i dezinsekcije koje se inače moraju provoditi dva puta godišnje.

Nakon što je zbog toga nedavno glas podiglo udruženje građana Vrisak, pristupilo se ciljanoj deratizaciji – kratkotrajnoj mjeri. Za nešto dugoročnije, nitko, čini se, nema novca, piše FTV.

Sa štakorima se Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a obračunao u kanalizacijskim ispustima u Neretvu od Bafo naselja do Avijatičarskog mosta, te duž novog kolektora na relaciji Balinovac-Tekija. Grad Mostar je za te radove izdvojio 60 tisuća maraka, no problem je riješen – nakratko.

Upozoravaju na to u Udruženju građana Vrisak, koje je od nadležnih peticijom zatražilo rješavanje ovog problema.

"Ovako samo produžujemo tu agoniju", tvrdi Glorija Lujanović, projekt menadžerica Vriska.

Za sustavnu deratizaciju novca, čini se, nitko nema. Grad Mostar na odgovornost je pozvao županijsku vlast, a ova je opet pomoć zatražila od federalne. O najezdi štakora, otkriva federalna ministrica financija, govorilo se i na sjednici Stožera Civilne zaštite, no novac moraju osigurati oni kojima je dužnost provođenje deratizacije.

"Ne znam koliko se to tiče zaštite okoliša, a koliko federalnog fonda civilne zaštite. Činjenica je da se u županijama, odnosno općinama moraju naći sredstva za takve aktivnosti", kaže Jelka Milićević, ministrica financija i zapovjednik CZ FBiH.

Županiju zbog neispunjavanja svojih obaveza prozivaju i u Vrisku.

Nemoguće je, kaže Vriskov predsjednik Vedran Arapović, da županija, koji ima planirani proračun od 194 milijuna, ne može izdvojiti između 200 i 300 tisuća maraka sa sustavnu deratizacija.

Na adresu Vlade, kaže njen prvi čovjek, stiže previše zahtjeva za novac iz blagajne koja je u minusu, javlja FTV.

"U tom segmentu Vlada će iznaći jedan dio sredstava za prioritetna područja, odnosno važna pitanja kao što je deratizacija", ističe Nevenko Herceg.

Taj 'jedan dio sredstava' u ovom trenutku iznosi cijelih 16 tisuća maraka. No i da je veći, sad već ne znači ništa. Jer, za sustavnu deratizaciju je kasno – zimsko vrijeme ne pogoduje takvoj vrsti radova. U konačni obračun sa štakorima Mostar može krenuti tek narednog proljeća. Ako bude novca.

Kopirati
Drag cursor here to close