Islamska država udara

Europol: Novi napadi 'vjerojatno' na području Europe

Vijesti / Flash | 19. 11. 2015. u 17:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi napadi su "vjerojatni" na teritoriju Europske unije, ocijenio je u četvrtak u Bruxellesu direktor Europola Rob Wainwright, koji smatra prijetnju terorista nakon napada u Parizu kao "najozbiljniju u posljednjih deset godina".

"Možemo procijeniti, bez pretjerivanja, da su mogući i drugi napadi", izjavio je Wainwright pred komisijom Civilnih sloboda, pravosuđa i unutarnjih poslova Europskog parlamenta, ocijenivši terorističku prijetnju kao "najozbiljniju prijetnju u posljednjih deset godina u Europi".

Na poziv europarlamentaraca da se izjasne nakon napada 13. studenog u Parizu, u kojem je poginulo 129 osoba, direktor Europola je podsjetio da će se u siječnju 2016. godine otvoriti antiteroristički centar u koji će imati stvarne resurse koji će pojačati naše kapacitete za nadgledanje interneta, pratiti financiranje terorizma,, praćenje i trgovinu vatrenog oružja, praćenje stranih boraca i njihovih aktivnosti".

Radi se o "podršci operativnom radu" vlasti odgovornih u državama članicama, precizirao je on. Mi nismo europski FBI, rekao je on.

"Probali smo motivirati države da podijele svoje podatke protiv terorista preko europskih informacija Europola", objasnio je Wainwright. Postoji veliki napredak u posljednje dvije godine (...) ali nismo još dostigli željeni nivo".

Na primjer, u praćenju pokreta sumnjivih stranih boraca između Europe, Sirije i Iraka, oko 10.000 osumnjičenih "se vratilo u zemlje članice i partnerske zemlje na međunarodnom nivou, rekao je on.
"U Europi mi znamo da je najmanje 5.000 europskih državljana" bilo u Siriji, rekao je dalje Wainwright.

Kopirati
Drag cursor here to close