Osude

Europa: Nelegalni referendum i nasilje na izborima

Vijesti / Flash | 17. 10. 2016. u 11:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a izrazili su u ponedjeljak u Luxembourgu žaljenje zbog održavanja nelegalnog referenduma u Republici Srpskoj te pozvali vlasti Bosne i Hercegovine da provedu istragu u vezi s nepravilnostima i nasilnim incidentima na nedavno održanim lokalnim izborima, objavila je Hina.

Vijeće EU-a ponavlja nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje te izražava žaljenje zbog održavanja ''nelegalnog referendum na entitetskoj razini u Republici Srpskoj suprotno odluci Ustavnog suda''.

"Taj referendum je izazvao nepotrebne napetosti i doveo u pitanje vladavinu prava. Vijeće potiče institucije BiH da riješe to pitanje kroz uspostavljeni legalni proces, konstruktivni dijalog i postojeći ustavni okvir'', kaže se u zaključcima.

U zaključcima Vijeća EU-a za vanjske poslove, koje ističe da su lokalni izbori održani 2. listopada općenito "uredno'', provedeni kaže se i da "vlasti Bosne i Hercegovine trebaju istražiti nekoliko nepravilnosti i izolirane nasilne incidente'', a ne spominje se nijedan incident pojedinačno.

Ministri također pozivaju vlasti u BiH da nastave s provedbom reformskog programa te su dali potporu vojnoj operaciji EU-a Althea u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close