EU želi pojačati suradnju sa Balkanom u borbi protiv terorizma
Nove mjere
OBJAVA: Ponedjeljak, 19. lipnja 2017. 15:57
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.D.
Granična policija EU
0

Poseban dio novih mjera Bruxellesa će se odnosti na borbu protiv radikalizacije i korištenja interneta i društvenih mreža u radikalizaciji.

Europska unija usvojila je danas u Bruxellesu set zaključaka u vezi sa borbom protiv terorizma, te se između ostalog, obavezala na jaču suradnju i sa zemljama zapadnog Balkana, priopćeno je danas.

Poseban dio novih mjera Bruxellesa će se odnosti na borbu protiv radikalizacije i korištenja interneta i društvenih mreža u radikalizaciji. Među zaključcima EU, navodi se i da su primili k znanju informaciju Europola o povezanosti između organiziranog kriminala i terorizma.

Vijeće za vanjske poslove EU kojim predsjedava Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, usuglasilo je mjere koje treba poduzeti Služba za vanjske poslove Unije. Između ostalog, ocijenjeno je da je terorizam jedna od najvećih prijetnji te da Unija mora ojačati svoje kapacitete za borbu protiv tog zla i nadzor nad financijskim tokovima.

Jedna od mjera će biti i slanje eksperata za sigurnost i borbu protiv terorizma u izaslanstva Europske unije. Ministri vanjskih poslova su najavili i snažniju borbu protiv širenja radikalnih ideologija i nasilnog ekstremizma putem interneta, te jaču suradnju sa partnerima.

U pogledu zapadnog Balkana, Vijeće EU ističe ''važnost operativnog partnerstva sa svim državama ove regije“ kroz postojeće modele suradnje uključujući Inicijativu zapadnog Balkana protiv terorizma, te sustave za jačanje sigurnosnih uprava koji obuhvaćaju i borbu protiv organiziranog kriminala i sigurnost granica.

''Vijeće EU ističe značaj zajedničkih napora u kontroli i sprečavanju nezakonite trgovine oružjem, kretanju stranih boraca te borbi protiv utjecaja ekstremističkih ideologija na zapadnom Balkanu'', priopćeno je iz Bruxellesa.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.