2017/607

EU ne razmatra uvođenje sankcija Dodiku

Vijesti / Flash | 28. 07. 2017. u 19:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, za portal Klix.ba potvrđeno je da EU aktivno ne razmatra uvođenje bilo kakvih sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Mediji posljednjih dana spekuliraju kako EU razmatra uvođenje sankcija predsjedniku Dodiku, kao što su zabrana putovanja i poslovanja u zemljama EU, piše Klix. Navodi se da su najglasniji zagovornici zauzimanja čvršćeg stava prema Dodiku u EU predstavnici Njemačke, Holandije i Velike Britanije, a da je kap koja je prelila čašu bilo nepristupanje BiH Transportnoj zajednici jugoistočne Europe, zbog blokada iz Republike Srpske.

Iz Delegacije EU u BiH su za Klix rekli da moraju da potvrde da se nikakve sankcije ne razmatraju aktivno i da situacija ostaje ista kao što je i navedeno početkom godine u odluci Vijeća 2017/607.

Iz Veleposlanstva Njemačke u Sarajevu rečeno je da ne komentiraju teme razgovora koji se vode unutar EU.

"Točno je da je Njemačka zabrinuta zbog rastuće nacionalističke retorike u BiH i kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma. Veoma nam je žao što političari BiH potiču etničke konflikte, umjesto da se fokusiraju na poboljšanje svakodnevnog života stanovnika, stvaranje radnih mjesta i boljih uvjeta života u BiH", rečeno je Klixu iz veleposlanstva.

Ni Velika Britanija ni Nizozemska ne razmatraju uvođenje sankcija Dodiku, potvrđeno je iz tih veleposlanstava za Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close