'U veću brzinu'

Erdogan: Vratit ćemo smrtnu kaznu

Vijesti / Flash | 17. 04. 2017. u 10:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska je donijela povijesnu odluku izabravši predsjednički sustav, izjavio je u nedjelju turski predsjednik Tayyip Erdogan dodajući da je tabor "za" osigurao 25 milijuna glasova na referendumu, 1.3 milijuna više od tabora "protiv".

Državna novinska agencija Anadolija objavila je da je za ustavne promjene glasalo 51.4 posto, a protiv 48.6 birača, u "mrtvoj utrci" nakon prebrojanih 99 posto glasova.

Govoreći u svojoj rezidenciji u Istanbulu, Erdogan je istaknuo da je referendum okončao s dugom poviješću miješanja vojske u upravljanje zemljom.

"Turska je prvi put u svojoj povijesti o tako važnoj stvari odlučila voljom parlamenta i naroda", rekao je. "Prvi put u povijesti republike mijenjamo politički sustav kroz civilnu politiku. Zato je to važno", dodao je na konferenciji za novinare koju je izravno prenosila televizija.

Erdogan je rekao da je sada spreman organizirati referendum o ponovnom uvođenju smrtne kazne. Reagirajući na skandiranje mnoštva "Smrtna kazna!" kazao je da će "o tome istog trena razgovarati s premijerom Binalijem Yildirimom".

"Ako oporba podupre ponovno uvođenje smrtne kazne, ja ću tu mjeru odobriti, a ako ne organizirat ćemo novi referendum", naglasio je i dodao da će Turska u nadolazećem razdoblju "prebaciti u veću brzinu".

Erdogan je pozvao sve, uključujući turske saveznike, da poštuju rezultat referenduma na kojim je tijesna većina Turaka glasala za ustavne promjene kojima se proširuju njegove ovlasti.

No, protivnici aktualnog predsjednika žalili su se na nepravilnosti i traže ponovno prebrojavanje 60 posto listića.

Nakon što je Erdogan proglasio pobjedu, stanovnici nekoliko četvrti u Istanbulu bacali su kroz prozore lonce i zdjele, u karakterističnom načinu iskazivanja nezadovoljstva u Turskoj.

Prosvjedi su izbili u najmanje četiri dijela grada, kažu očevici, a videosnimke i fotografije na društvenim mrežama prikazuju manje skupine demonstranata na ulicama.

Protiv ustavnih promjena glasala su tri najveća turska grada Istanbul, Ankara and Izmir te većinski kurdski jugoistok zemlje, objavile su turske televizije.

Kopirati
Drag cursor here to close