Pitanje članstva

Erdogan: Turska se neće ponašati kao "prosjak" prema EU

Vijesti / Flash | 24. 05. 2017. u 17:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu uoči razgovora s čelništvom EU da je na Bruxellesu da odluči želi li Tursku kao članicu bloka.

Obraćajući se novinarima uoči odlaska u Bruxelles, gdje će također nazočiti summitu NATO-a, Erdogan je izjavio da Turska nije spremna ponašato se kao "prosjak" kako bi dobila članstvo.

Napetosti između Ankare i Bruxellesa esakalirale su uoči referenduma od 16. travnja o širenju Erdoganovih ovlasti, što je dovelo u pitanje turske ambicije za članstvom.

Erdogan će se sastati u četvrtak s predsjerdnikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i čelnikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom radi razgovora koji su najavljeni kao velika šansa da se spasi turski polustoljetni proces pridruživanja.

''EU nema poravo da gleda na Tursku kao na prosjaka. Reći ćemo im to. Šta još čekate nakon 54 godine'', izjavio je on, ponavljajući nezadovoljstvo Ankare dužinom procesa pristupanja.

''Znam da čekate na nas da se povučemo (od članstva). Mi, međutim, kažemo kako je na vama da odlučite. I ako odlučite mi nećemo komplicirati vaš posao'', kazao je turski čelnik, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close