Oštro

Erdogan optužio Njemačku da "pruža utočište teroristima"

Vijesti / Flash | 03. 11. 2016. u 16:44 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan optužio je u četvrtak Njemačku da "pruža utočište teroristima", tvrdeći da je Berlin odbio da isporuči navodne pučiste koje traži Ankara nakon neuspjelog državnog udara u srpnju.

"U ovom trenutku, Njemačka je postala najvažnija zemlja što se tiče prihvata terorista", rekao je Erdogan u zapaljivom govoru u Ankari. "Vi ćete ostati u povijesti zapisani kao zemlja koja prihvaća teroriste", rekao je on oštro.

Erdogan je rekao da su turske vlasti poslale u Berlin više od 4.000 dosjea - zahtjeva za izručenje nakon neuspjelog puča 15. srpnja, a da nije dobila odgovarajući odgovor. Nakon pokušaja državnog udara, turske vlasti su poduzele opsežnu čistku u vojsci, obrazovanju i medijima, i izazvala zabrinutost na zapadu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u srijedu ocijenila "alarmantnim" mjere koje je poduzela turska vlast protiv medija, ocijenivši "tužnom evolucijom" uhićenje novinara opozicijskog dnevnog lista Cumhuriyet.

"Pogledajte ih. Oni se uspinju i nama drže pridike: Mi smo zabrinuti, rekli su oni. Eh dobro, Njemačka, to je vaš stav koji nas zabrinjava", odgovorio je Erdogan u četvrtak. Ankara je optužila muslimanskog propovjednika u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama Fetullaha Gulena, da je planirao državni udar, što on kategorički odbija.

Gulen rukovodi mrežom škola, NVO i poduzeća nazvanih "Hizmet" (služba", na turskom). Turske vlasti u njima vide terorističku organizaciju koju su nazvali FETO, "Teroristička organizacija Fetullahovih pristalica". Iako Erdogan nije precizirao na koga se odnose zahtjevi Ankare za ekstradiciju, smatra se da je veliki broj ljudi bliskih Gulenovoj mreži našao utočište u Njemačkoj, prema turskim medijima.

"Njemačka je na putu da postane dvorište za smeće FETO-a, to nas zabrinjava", rekao je Erdogan, koji optužuje Berlin da "uzima pod svoje okrilje" pripadnike Radničke stranke Kurdistana (PKK) i Stranke-Revolucionarni front za oslobođenje naroda (DHKP-C), dvije organizacije koje je Ankara klasificirala kao "terorističke".

"Uvijek sam govorio, terorističke grupe su kao škorpioni: oni završe uvijek tako što se okrenu i ubodu one koji ih nose na leđima", upozorio je turski predsjednik, naveo je AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close