Šveđani dižu tužbu

Erdogan optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine

Vijesti / Flash | 12. 07. 2017. u 06:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedski zakonodavci podigli su tužbu protiv turskog predsjednika Erdogana zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Petero švedskih zastupnika tuži Erdogana zbog njegove uloge u krvavom sukobu između turskih snaga i kurdskih militanata od 2015. godine.

Ovo je prva tužba protiv predsjednika podignuta u Švedskoj, a ako bude prihvaćena, država bi mogla izdati nalog za njegovo uhićenje.

Zastupnica Annika Lillemets objavila je da zahtijevaju kažnjavanje Erdogana zbog njegovih zločina, a u tužbi su naveli i turskog premijera Binalija Yildirima te nekoliko drugih ministara.

U Švedskoj je 2014. donesen zakon koji daje državnim sudovima ovlasti u svim slučajevima zločina protiv čovječnosti, bez obzira na mjesto na kojem su počinjeni.

"Svatko tko namjerno uništi, djelomično ili potpuno, neku etničku zajednicu ili naciju, kriv je za genocid", stoji u tužbi.

Državni tužitelj će odlučiti hoće li pokrenuti istragu na temelju tužbe. Ako to učini, Erdoganu će prijetiti uhićenje u Švedskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close