Dok god je on na vlasti

Erdogan odbio izručiti novinara Njemačkoj

Vijesti / Flash | 14. 04. 2017. u 17:41 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je odlučio da za svog mandata neće izručiti Njemačkoj njemačko-turskog novinara Deniza Yücela, ponavljajući svoju tvrdnju da je Yücel "teroristički agent", izvještava Reuters.

Yücel, koji je državljanin obje zemlje, uhićen je prije dva mjeseca zbog optužbi da je propagirao podršku za terorističku organizaciju i poticao javnost na nasilje.

Yücel negira optužbe.

Erdogan je rekao da je njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila Yücelovo izručenje, ali da je on odbio njezin zahtjev kazavši da će se ovom novinaru suditi u turskim sudovima, što će, po njegovim riječima, osigurati pravedno suđenje.

Erdogan je kazao da je Yücel bez sumnje povezan sa zabranjenom kurdskom militantnom skupinom PKK.

''Mi ćemo, u skladu sa zakonom, učiniti sve što je potrebno protiv onih koji djeluju kao agenti i prijete mojoj zemlji iz Qandila'', rekao je, pritom misleći na bazu PKK-a na sjeveru Iraka.

Yücel, novinar u njemačkom listu Die Welt, prvobitno je priveden nakon što je izvijestio o emailovima do kojih je navodno došao hakerski kolektiv sa privatnog naloga Berata Albayraka, turskog ministra energije i Erdoganovog zeta.

Kopirati
Drag cursor here to close