Veće ovlasti

Erdogan mijenja ustav kako bi vladao do 2029. godine

Vijesti / Flash | 10. 02. 2017. u 19:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska će održati referendum 16. travnja na kome će se glasovati o paketu ustavnih reformi koji bi značajno proširio ovlasti predsjedništva, nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan ratificirao prijedlog u petak.

Kritičari tvrde da će amandmani oslabiti provjere vlasti i poremetit će ravnotežu i ulogu parlamenta, te ostaviti koncentraciju vlasti u uredu predsjednika, istovremeno ugrožavajući neovisnost sudstva. Vlada tvrdi da će unijeti stabilnost.

Zemlja je još pod strogim izvanrednim stanjem, uvedenim nakon propalog pokušaja puča vojne frakcije u srpnju prošle godine, za koje pristalice opozicije tvrde da bi moglo naškoditi njihovim naporima da se okupe protiv reformskog paketa.

Erdogan, koji je na čelu Turske od 2003. - prvo kao premijer a od 2014. kao predsjednik - optužen je za rastuću autoritarnu vladavinu.

Ukoliko ih odobre građani, novi zakoni omogućili bi Erdoganu (62) da tehnički ostane na dužnosti do 2034. ukoliko pobjedi na budućim izborima, praktično ukidajući limite predsjedničkih mandata.

Obraćajući se pristalicama u petak na otvaranju depoa prirodnog gplina u Istanbulu, Erdogan je ponovo nagovijestio da bi mogao vratiti smrtnu kaznu, povezujući to s usvajanjem njegovog reformskog paketa, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close