Netko se raduje

Erdogan kreće s neootomanskom strategijom

Vijesti / Flash | 18. 04. 2017. u 09:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjak za međunarodne odnose Srđa Trifković smatra da muslimani u Raškoj i BiH i te kako imaju razloga da se raduju mogućnosti da predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, nakon referenduma o ustavnim promjenama, proaktivnije ispolji turske ambicije na ovim prostorima nego ranije.

Trifković ocjenjuje da će Erdogan to sigurno i učiniti jer više nije inhibiran obvezama prema Europskoj uniji ili SAD, jer i s njima ima pogoršane odnose.

"Sada možemo očekivati nastavak onoga što se naziva neoosmanskom ili neootomanskom strategijom Ankare koja ima svoja tri glavna vektora - kavkaski ka središnjoj Aziji, drugi k islamskom svijetu i treći prema Balkanu putem takozvane zelene transverzale - od Istanbula na jugoistoku do Cazina na sjeverozapadu", rekao je Trifković za Sputnjik.

Kaže kako se može očekivati da će iz Kosova, Albanije i zapadne Makedonije biti upućena čestitka Erdoganu, koji i Albance vidi kao svoje saveznike i pouzdane suputnike na putu utvrđivanja turskog strateškog prisustva na vektoru neoosmanske zelene transverzale.

Trifković je naveo da je Erdogan od početka svoje političke karijere na Balkanu izrazito podržavao one koje je smatrao nastavljačima osmanlijske tradicije.

"Erdoganov dugogodišnji strateg Ahmet Davutoglu je čak otvoreno rekao usred Sarajeva da Turska ima posebnu obvezu i dužnost prema onima koji sebe vide u kulturološkom, ali i političkom i virskom smislu kao nastavljače osmanlijske tradicije", podsjetio je Trifković.

istodobno, turski premijer Binali Jildrim rekao je da su priče o neregularnosti na referendumu održanom 16. travnja uzaludni pokušaji podrivanja referendumskih rezultata.

Jildrim je napomenuo kako je ono što se nalazi u glasačkim kutijama volja naroda i da to treba poštovati, prenijela je Srna.

"Rezultate referenduma treba poštovati. To važi za sve građane, a posebno za predstavnike opozicije", istakao je Jildrim.

Naime, predstavnici Republikanske narodne stranke, koja predstavlja glavnu opoziciju u Turskoj, najavili su žalbu tamošnjem izbornom povjerenstvu zbog neregularnosti na referendumu o davanju većih ovlaštenja turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Kopirati
Drag cursor here to close