Velika podrška

Erdogan: Katarska kriza je kao smrtna kazna, nehumana i protivna islamskim vrijednostima

Vijesti / Flash | 13. 06. 2017. u 12:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je u utorak izolaciju Katara kao "nehumanu i protivnu islamskim vrijednostima" te upozorio da su takve metode neprihvatljive i da odgovaraju "smrtnoj kazni".

Podsjetimo, turski predsjednik je ranije nekoliko puta izjavio da namjerava vratiti smrtnu kaznu te održati referendum o tom pitanju, nakon referenduma kojim je dobio najviše ovlasti u državi.

"Katar i Turska su pokazali krajnje odlučan stav protiv ISIS-a"

Erdoganova obrana Katara u govoru u parlamentu pred članovima vladajuće stranke AKP uslijedila je nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain i Egipat prekinuli veze s Dohom prošli tjedan, optužujući ga da podržava islamističke militante i Iran, što katarski dužnosnici odbacuju kao besmislice.

"U Kataru se čini jako velika pogreška, izoliranje nacije na svim područjima nehumano je i protivno islamskim vrijednostima. Kao da je Kataru izrečena smrtna kazna", rekao je Erdogan.

"Katar je pokazao krajnje odlučno stajalište protiv terorističke organizacije Islamske države zajedno s Turskom. Proglašavanje Katara krivcem klevetničkim kampanjama ne služi ničemu."

"Saudijski kralj bi trebao predvoditi rješavanje krize"

Erdogan je također kazao da će u utorak telefonom razgovarati s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom i katarskim emirom Al Thanijem o toj situaciji.

Istaknuo je da bi saudijski kralj, kao stariji državnik u Zaljevu, trebao predvoditi rješavanje krize.

Erdogan bi ovih dana o krizi trebao razgovarati i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, najavio je turski ministar vanjskih poslova. Ranije je zatražio da se kriza riješi do kraja ramazana i obećao potporu Kataru.

Kopirati
Drag cursor here to close