Erdogan: Imamo dokaze da SAD podržava ISIL
O sukobima u Siriji
OBJAVA: Četvrtak, 29. prosinca 2016. 11:46
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: A.M.
Erdogan caj
2

Turska ima za cilj da prekid vatre bude uspostavljen u Siriji prije nove 2017. godine, izjavio je danas turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, navodeći da Ankara neće razgovarati sa sirijskim predsjednikom Basharom al Assadom.

Oko 44 militanata Islamske države "neutralizirano" je u gradu al-Bab u sjevernoj Siriji, priopćio je glavni stožer turske vojske, dodajući da je još 117 militanata ranjeno.

Turske vlasti često koriste termin "neutralizirani" za zarobljene ili ubijene militante.

Vlasti su dodale da je vozilo nakrcano eksplozivom koje je pripadalo militantima također uništeno. Osim toga, 54 mete Islamske države su uništene u operaciji, među kojima i skrovišta militanata, komandni položaji, skladišta naoružanja i vozila.

Američka koalicija podržava teroriste

Turski vojnici i borci Slobodne sirijske armije (FSA) bore se za ponovno preuzimanje kontrole nad al-Babom od Islamske države već mjesec dana, a borbe su intenzivirane u prošlom tjednu.

U utorak je turski predsjednik Recep Tayyio Erdogan izjavio kako ima dokaze da koalicija pod američkim vodstvom podržava terorističke grupe, među kojima su Islamska država i sirijske kurdske snage.

''Koalicijske snage optužuju nas da podržavamo Daesh ',  izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari 27. prosinca, koristeći arapski akronim za tzv. Islamsku državu.

''Sada su sve to negirali i oni podržavaju terorističke grupe među kojima su Daesh i YPG i PYD. To je veoma jasno. Imamo čvrste dokaze, na fotografijama i snimcima'', kazao je turski predsjednik.

Turska je pokrenula operaciju "Štit Eufrata" 24. kolovoza kako bi oslobodila svoje pogranične regije od terorističkih grupa, ne samo od tzv. Islamske države nego također i od stranke Demokratska unija sirijskih Kurda (PYD) i Jedinica narodne zaštite (YPG).

Turska smatra PYD i YPG terorističkim grupama zahvaljujući njihovim navodnim vezama s zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), prenosi Xinhua.

Turska želi mir u Siriji do Nove godine

Inače, Turska ima za cilj da prekid vatre bude uspostavljen u Siriji prije nove 2017. godine, izjavio je danas turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, navodeći da Ankara neće razgovarati sa sirijskim predsjednikom Basharom al Assadom.

Turska je u srijedu objavila da je zajedno s Rusijom pripremila sporazum o prekidu vatre u Siriji, ali detalji nisu najjasniji.

Cavusoglu je u intervjuu za "A Haber" rekao da Turska, zajedno s Rusijom, nastoji biti garant prekida vatre, prenosi Reuters.

Agencija Anadolija je jučer javila da su Turska i Rusija postigle dogovor u vezi s planom sveobuhvatnog prekida vatre u Siriji.

Navela je i da je taj sporazum trebao u ponoć stupiti na snagu.

Taj plan će biti izložen svim stranama u sirijskom konfliktu, a predviđa uspostavljanje prekida vatre od 29. prosinca, prenosi Tass.

Dogovor se odnosi na sve oblasti u Siriji gdje traju sukobi "između vladinih snaga i oružanih opozicijskih grupa", navodi ruska agencija.

Planovi za prekid vatre

AFP prenosi da, kao i raniji planovi o prekidu vatre koje su postigli SAD i Rusija, i ovaj isključuje "terorističke grupe".

Ako bude uspješan, plan će postati osnova predstojećih političkih pregovora predstavnika vlade i opozicije uz posredovanje Rusije i Turske u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Zasad nije poznato kako je došlo do dogovora, ali su proteklih tjedana u Ankari razgovarali predstavnici Turske, Rusije i sirijske opozicije.

Komentari (2)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Ero Tomic
1. Ero Tomic
prije 270 dan.
Pa moj Erdogan,zasto onda svakodnevno vec 4 godine Turska kupuje sirovu naftu od ISILa?!Pa ti ih direktno financiras-Svaki dan na Turskoj granici stotine i stotine cisterni sa sirovom naftom ceka na ulaz u Tursku.
+10
-3
5
BA
Firefox
Alen Migacky
2. Alen Migacky
prije 270 dan.
https://twitter.com/AfarinMamosta/status/814148935048630272 Evo dokaza da i Turska podržava ISIL ili je podržavala.
+6
-3
4
BA
Firefox