Uvjerljiva pobjeda

Emmanuel Macron novi predsjednik Francuske

Vijesti / Flash | 07. 05. 2017. u 18:14 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Emmanuel Macron, kandididat centra i predsjednik stranke ''En Marche'' novi je predsjednik Francuske, govore prvi preliminarnin rezultati koje objavljuju francuski mediji, odmah po okonačnju drugog kruga predsjedničkih izbora.

Macron je sa 65,1 posto glasova uvjerljivo pobijedio Marine Le Pen, kandidatkinju radikalne desnice, javila je France24.

Prvi preliminarni rezultati izbora koje objavljuju mediji su, ističe Reuters, uglavnom pouzdani i prema njima Macron je osvojio komotnu većinu u odnosu na Le Pen, iako je izlaznost bila nešto niža u odnosu na prvi krug izbora.

I uoči izbora favorit je bio Macron, a i današnje izlazne ankete koje su objavili mediji su mu davale veliku prednost. Francuski izbori došli su u središte pozornosti svjetskih medija zbog dubokih podjela između kandidata, posebno u pogledu odnosa prema Europskoj uniji, ali i u pitanjima sigurnosti, prenosi Fena.

Francuzi su tako izabrali svog 25. predsjednika u tzv. Petoj republici. Emmanuel Macron je 25. u nizu koji je počeo s Napoleonom Bonapartom 1848. godine.

Tijekom povijesti, ovu funkciju su u više mandata obavljali veliki državnici poput Charlesa de Gaulla.

Bivši predsjednici koji su još živi su Valéry Giscard d'Estaing, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy i Francois Hollande.

Kopirati
Drag cursor here to close