Ne žele podržati izmjene

Džaferović: Izmjenama Izbornog zakona dominacija HDZ-a

Vijesti / Flash | 07. 07. 2017. u 18:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka Ustavnog suda BiH bila je jasna - izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ne bi ugrozile vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Mnogi i dalje zamjeraju na činjenici da se ne provodi odluka Sejdić-Finci i time ne rješava pitanje zastupljenosti ostalih u institucijama vlasti.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH, sudbina Izbornog zakona zavisi od ruku - prvo u Domu naroda, pa u zastupničkom. SDA ne mijenja mišljenje, piše N1.

"Mi ne možemo podržati ove prijedloge zakona. Dakle, zakon koji je ponuđen ne rješava pitanje implementacije odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, Pilav, Zornić. Kada je pitanje rješenje za Predsjedništvo BiH, ne samo da ne otklanja diskriminaciju, ja bih rekao potvrđuje tu diskriminaciju. Kada je Mostar u pitanju, nisu nam prihvatljiva rješenja, jer se tim ponudama uspostavlja trajna dominacija ne samo hrvatskog naroda, nego ja bih rekao HDZ-a u gradu Mostaru", tvrdi Šefik Džaferović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH, SDA.

Predsjednik HSS-a, izaslanik u Domu naroda, Mario Karamatić, optimističan je kada je u pitanju usvajanje zakona:

"Mi smo upravo pokušali ispoštovati ovu drugu odluku Ustavnog suda - znači, da popunimo ove članke koje je Ustavni sud svojom odlukom izbrisao iz Izbornog zakona, da dovedemo mogućnost nakon provedbe izbora 2018. godine da se mogu konstituirati federalni i državni Dom naroda i izabrati predsjednik Federacije, federalna vlada i novo Vijeće ministara", kaže Mario Karamatić, izaslanik u Domu naroda BiH, HSS.

 

Kopirati
Drag cursor here to close